Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Omaa sähköntuotantoa lisättävä…

Uutinen

Omaa sähköntuotantoa lisättävä hinnannousun hillitsemiseksi

Matti Viialainen

Apulaisjohtaja Matti Viialainen SAK:n Lapin maakuntaryhmän kokouksessa:

Vaikka Suomi on korkeateknologian maa, tuomme tänä vuonna tarvitsemastamme sähköstä 15 prosenttia. Viime aikojen useiden kymmenien prosenttien pörssisähkön hinnannousu on suora seuraus siitä, että meiltä puuttuu omaa voimalakapasiteettia, jolla olisi voitu kompensoida vähäsateisen kesän seuraukset.

Pääsyynä tähän on eduskunnan vuonna 1993 tekemä kielteinen ydinvoimapäätös. Siitä aiheutuneen laskun maksajaksi joutuvat nyt myös tavalliset kotitaloudet teollisuuden lisäksi. Energian hinnannousu uhkaa syödä tuntuvan loven sekä ensi vuodelle tulossa oleviin palkankorotuksiin että veronkevennyksiin. Ei siis ole lainkaan yhdentekevää, ketä eduskuntaan valitaan.

SAK:ta moitittiin viime kevään energiakeskustelussa aivan ylimitoitettujen sähkönkulutusarvioiden esittämisestä. Tosiasiassa SAK:nkin luvut ovat osoittautuneet jo liian vaatimattomiksi, sillä tänä vuonna sähkönkulutus kasvaa 3,5 prosentin vauhtia. SAK:n esittämä monipuolisen energiatuotannon malli perustui arvioon, että kulutus kasvaisi keskimäärin 1,5 prosenttia vuodessa. Toteutunut nousu on taantumankin oloissa ollut yli kaksi kertaa nopeampaa.

Tänä vuonna Suomen koko kulutus tulee olemaan noin 83,5 terawattituntia. Greenpeace ja muut ympäristöjärjestöt lähtivät keväällä omassa energiamallissaan siitä, että kulutus ylittäisi 85 terawattituntia vasta vuonna 2010. Onneksi eduskunnan enemmistö ei tällä kertaa uskonut näitä epärealistisia laskelmia. Muutoin Suomeen tulisi akuutti sähköpula ja säännöstelyn tarve.

Viides ydinvoimala ehtii lisätä sähköntuotannon omavaraisuutta ja hillitä hinnannousua vasta vuosikymmenen lopulla. Se on valitettavaa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Toinen tärkeä päätös olisi Vuotoksen tekojärven rakentamisen salliminen. Sillä olisi myös suuri työllisyysmerkitys Lapille. Puoli terawattituntia hiilidioksidivapaata ja hinnaltaan edullista sähköä edistäisi kestävää kehitystä korvatessaan hiilivoimaa ja lisäisi kipeästi kaivattua Suomen sähköntuotannon omavaraisuutta. Tärkeät luontoarvot voidaan alueella suojata laittamalla viereiset Kilpiaapa ja Kairanaapa Naturaan. Siksi Korkeimman hallinto-oikeuden seitsemän tuomaria eivät voisi antaa lappilaisille ja koko Suomelle sen parempaa joululahjaa, kuin mitä olisi myönteinen Vuotos-päätös.

Lisätietoja

Apulaisjohtaja Matti Viialainen, puh. 040-760 6250