Yhteistoimintalain valvonta paranee
(SAK, STTK, AKAVA) Kolmikantainen työryhmä ehdottaa henkilöstön osallistumisjärjestelmien valvonnasta uutta lakia, jotta varmistetaan yrityksissä noudatettavan yhteistoimintalain ja muiden yksityisen sektorin osallistumisoikeuksia koskevien lakien noudattaminen. Palkansaajakeskusjärjestöt arvioivat ehdotetun lain parantavan erityisesti yhteistoimintalain tuntemusta ja noudattamista.
Valvontaa suorittamaan perustetaan kokonaan uusi viranomainen, yhteistoiminta-asiamies. Valvonnan lisäksi asiamiehen tehtävät painottuvat ennakollisiin, yhteistoiminnan myönteisen ilmapiirin kehittämiseen liittyviin tehtäviin. Ennakollista vaikuttamista tukee TE-keskuksille kaavailtu, erityisesti pk-yrityksille suunnattu yhteistoiminta-asioiden neuvonta.
Tämän lisäksi myös työsuojeluviranomaisille tulisi uusi lakisääteinen ilmoitusvelvollisuus yhteistoiminta-asiamiehelle, mikäli työpaikalla on syytä epäillä yhteistoimintalainsäädännön rikkomista.
Palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä uudistukset edellyttävät toteutuakseen riittävää henkilö- ja koulutusresursointia yhteistoiminta-asiamiehen toimistossa, työsuojelupiireissä ja TE-keskuksissa.
Palkansaajakeskusjärjestöt korostavat yhteistoimintalain tavoitetta työelämän pitkäjänteisestä kehittämisestä. Kehittämisen työkaluina henkilöstösuunnitelma ja koulutustavoitteet ovat niin tärkeitä, että niiden laatimisen tehosteeksi yhteistoiminta-asiamies voi hakea tuomioistuimelta uhkasakkoa. Sitä voi hakea myös henkilöstön edustaja, mikäli yritys ei anna säännöllisesti tietoja esimerkiksi yrityksen taloudellisesta tilasta ja kehitysnäkymistä.
Pakkokeinojen lisäksi yhteistoimintaa pitäisi edistää myös pehmeämmin keinoin. Palkansaajajärjestöt ehdottavatkin muutoin yksimielisen esityksen ohella neuvottelukuntaa, jossa yhteistoiminnan edistämisestä ja valvonnan painopisteistä käytäisiin avointa keskustelua viranomaisten ja etujärjestöjen kesken. Samalla voitaisiin seurata yhteistoimintaan liittyvien viranomaistahojen välistä koordinointia ja valvonnan vaikuttavuutta.
Työryhmän mukaan valtion ja kuntien yhteistoimintalakien valvonta on selvitettävä erikseen. Palkansaajakeskusjärjestöt vaativat työn välitöntä käynnistämistä. Eri työntekijäryhmien välinen yhdenvertaisuus edellyttää yhteistoimintalakien valvomista myös julkisella sektorilla.