SAK:n valtuuston kevätkokous alkaa perjantaina
SAK:n valtuuston kevätkokous järjestetään 25. ja 26.5.2007 Kiljavan opistolla Nurmijärvellä. Kokous alkaa perjantaina klo 11 SAK:n valtuuston puheenjohtajan Tuire Santamäki-Vuoren avauspuheenvuorolla. Perjantain ohjelmassa on myös SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen katsaus ajankohtaiseen talous- ja työmarkkinatilanteeseen.
Yleiskeskustelun avaa SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola. Valtuutettujen keskustelussa noussee tällä kertaa esille ainakin aluillaan oleva työehtosopimuskierros.
Valtuusto käsittelee kokouksen aikana myös SAK:n ja liittojen jäsenyyshanketta sekä SAK:n tulevaisuushanketta, joka pantiin vireille SAK:n valtuuston 100-vuotisjuhlaistunnossa Tampereella huhtikuussa. Hankkeen lopputuloksena uudistettaneen myös SAK:n periaateohjelmaa.
Liitoilta aloitteita mm. työttömyysturvasta ja sähköisestä äänestämisestä
SAK:laiset liitot ovat tehneet valtuustolle viisi aloitetta. Rakennusliitto esittää työttömyysturvan uudistamista siten, että työttömyysturvaa maksettaisiin työttömältä työajalta. Esityksen mukaan lomakorvausten jaksotus työttömälle työajalle tulisi poistaa. Alkukarenssit tulisi myös poistaa tai ainakin niitä tulisi lyhentää. Soviteltu päiväraha olisi Rakennusliiton mukaan poistettava ainakin kokopäiväisistä työsuhteista ja työttömyysturvan saannin perusehtoja pitäisi helpottaa.
Rautatieläisten Liitto esittää edunvalvonnan tutkintotavoitteisen koulutuksen käynnistämistä. Koulutus tähtäisi edunvalvojan tutkintoon, joka hyödyntäisi pitkälti jo nykyisiä ohjelmia ja mm. monimuotokoulutuksen tarjoamia mahdollisuuksia.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kiinnittää ensimmäisessä aloitteessaan huomiota valtion tuottavuusohjelman toimeenpanon ongelmiin. Ohjelman mukaan vuosina 2007-2011 on tarkoitus vähentää yli 9 600 työpaikkaa, mikä vastaa noin 8 %:n vähennystä henkilöstön nykymäärään. Samalla toteutetaan myös alueellistamisohjelmaa, jonka yhteydessä 4000-8000 työpaikkaa siirretään pääkaupunkiseudulta maakuntiin. JHL toteaa, että ohjelmien toimeenpanossa on syntynyt huomattavia ongelmia ja että aikataulu on aivan liian kireä. Sen vuoksi liitto esittää, että täsmälliset vähennysmäärät poistetaan valtiontalouden määrärahakehyksistä ja että alueellistamisen tulisi koskea pääasiassa vain uusia virastoja.
Toisessa aloitteessaan JHL esittää toimenpiteitä yhdistyslain muuttamiseksi niin, että se sallisi sähköisen äänestyksen nykyisten vaihtoehtojen ohella myös jäsen- ja liittoäänestyksissä. Sähköistä äänestystapaa on jo käytännössä käytetty yhdistystoiminnassa ns. neuvoa-antavissa äänestyksissä.
Puu- ja erityisalojen liitto esittää aloitteessaan, että valtuusto ottaisi tavoitteekseen tulopoliittisen sopimuksen ja sen keskeiseksi tavoitteeksi kohentaa työmarkkinoilla heikommassa asemassa olevien työntekijöiden työehtoja, työttömyysturvaa ja luottamusmiesten toimintaedellytyksiä.
Liittojen tekemät esitykset ja SAK:n hallituksen niihin 7.5.2007 antamat lausunnot löytyvät SAK:n nettipalvelusta osoitteesta www.sak.fi/valtuusto. Samasta osoitteesta löytyvät myös kokouksen aikataulu ja ajo-ohjeet Kiljavan opistolle. Kokouksen aikana sivulle kerätään tiedotteita, uutisia ja referaatteja valtuustossa pidetyistä puheista.
Valtuustolla ylin päätäntävalta edustajakokousten välillä
SAK:n valtuusto kokoontuu varsinaisiin kokouksiinsa kaksi kertaa vuodessa ja sillä on ylin päätäntävalta edustajakokousten välisen viiden vuoden ajan. Valtuuston kevätkokouksen sääntömääräisiä asioita ovat hallituksen toimintakertomuksen käsitteleminen, tilinpäätöksen vahvistaminen sekä hallituksen ja muiden tilivelvollisten vastuuvapaudesta päättäminen.
Valtuustossa on 120 varsinaista jäsentä, joille kaikille on valittu kaksi henkilökohtaista varajäsentä. Valtuuston puheenjohtajana toimii JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori. Valtuuston varapuheenjohtajia ovat Ritva Suomalainen Palvelualojen ammattiliitosta PAMista ja Raimo Nieminen Metallityöväen Liitosta.