Työssä olevien koulutustuki nousee
Yrittäjätkin tuen piiriin
Elokuun alusta lähtien työssä olevat voivat hakea aiempaa suurempaa tukea omaehtoisiin opintoihinsa. Samalla yrittäjille avautuu mahdollisuus tuettuihin opintoihin.
Aiempiin järjestelmiin verrattuna myös työssäolon pituus vaikuttaa tuen määrään. Perusosa on noin 2 600 markkaa (440 euroa). Sen lisäksi opintoihin saa tukea 20 prosenttia kuukausiansiosta. Kun kuukausiansio on suurempi kuin noin 16 000 markkaa (2 700 euroa), ylimenevältä osalta tuki on 15 prosenttia.
Yrittäjät saavat tukea aina perusosan verran.
Tuen ehtona on yhteensä vuoden pituinen, edelleen jatkuva työsuhde ja kymmenen vuoden työhistoria. Myös määräaikaiset työntekijät voivat hakea tukea, jos saavat työnantajalta opintovapaata. Aikuiskoulutustuki on veronlaista tuloa.
Aikuiskoulutustuella on tarkoitus ylläpitää ja nostaa työvoiman koulutustasoa. Tukea voi hakea nyt myös peruskoulu- tai lukio-opintoihin, jos niiden puuttuminen vaikeuttaa ammatissa selviytymistä.
Uutta on sekin, että tukea voi hakea etukäteen tulevia työssäolovuosia vastaan. Kun kertynyt ja laskennallinen työhistoria on yhteensä 40 vuotta, tukiaika on 17 kuukautta ja 19 päivää. Enimmillään tukiaika voi olla 19 kuukautta.
Toinen parannus on se, että opiskelun voi nyt jaksottaa useampaan osaan, kunhan kukin jakso kestää vähimmillään kuukauden.
Aikuiskoulutustuki korvaa aiemmat työssä olevien opiskeluun tarkoitetut tuet. Kelan aikuisopintorahaa ja Koulutus- ja erorahaston ammattikoulutusrahaa ei voi enää hakea.
Lisätietoa aikuiskoulutustuesta löytyy Koulutus- ja erorahaston Internet-palvelusta.
UP – Birgitta Suorsa