Ay-liike tukee Egyptin demokratiapyrkimyksiä
Tunisiassa ja Egyptissä alkanut liikehdintä diktatuurien kukistamiseksi nousi päällimmäiseksi keskustelunaiheeksi ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin hallituksen kokouksessa Brysselissä 2.-4. helmikuuta.
Ay-liike on erittäin huolestunut tilanteen kärjistymisestä Egyptissä ja tuomitsee jyrkästi hallituksen masinoimat väkivaltaisuudet. Tiistaina 8. helmikuuta kansainvälinen ay-liike järjestää ITUCin johdolla solidaarisuuspäivän Egyptin demokratialiikkeen tukemiseksi.
– Heiveröinen vapaa ay-liike tarvitsee kaiken mahdollisen tuen, SAK:n kansainvälisten asioiden johtaja Marjaana Valkonen painottaa.
ITUC vaatii Egyptiä antamaan työntekijöille heidän perusoikeutensa: järjestäytymisoikeuden ja oikeuden neuvotella työn ehdoista. EU:lla ja Yhdysvalloilla on suuri vastuu toimia demokraattisen muutoksen edistämiseksi. Muutoksessa tarvitaan myös taloudellista tukea.
– Ihmiset ovat kyllästyneet äärimmäiseen köyhyyteen, työttömyyteen ja sortoon. Tunisiassa ja Egyptissä ovat liikehdinnän kärkenä olleet nuoret, jotka eivät tyydy entiseen. Muutoksen tahto on voimakas, Valkonen sanoo.
Egyptin ay-keskusjärjestöä ETUF:ää Valkonen kuvailee presidentti Hosni Mubarakin hallinnon käsikassaraksi.
– Egyptissä on myös muutamia vapaita ay-järjestöjä. Ne ovat voimakkaasti mukana diktatuurin vastaisessa liikehdinnässä, Valkonen kertoo.
Tunisian liikehdinnässä vapaalla ammattiyhdistysliikkeellä oli keskeinen rooli. ITUCin jäsenjärjestö UGTT mobilisoi ja koordinoi vallanvaihtoon johtaneita mielenosoituksia. Yli puolen miljoonan tunisialaisen järjestönä UGTT:llä on merkittävää voimaa demokratian eteenpäinviemisessä.
– Edellytyksenä on ihmisoikeuksien toteuttaminen, työelämän perusoikeudet mukaan lukien, Valkonen muistuttaa.
– Mutta muutos ei ole helppo, sillä köyhyys ja työttömyys eivät poistu hetkessä. Tunisian ay-liike tarvitsee tukea pitkän aikaa.
SAK:n kansainvälisten asioiden johtaja Marjaana Valkonen on ITUCin hallituksen jäsen ja yksi järjestön varapuheenjohtajista.