Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK toivoo yhteistoimintaa ymp…

Uutinen

SAK toivoo yhteistoimintaa ympäristö- ja kuluttajaliikkeiden suuntaan

SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoma esittää ympäristö- ja kuluttajaliikkeiden sekä ay-liikkeen nykyistä tiiviimpää yhteistoimintaa tulevaisuudessa. Heinäluoman mukaan näillä liikkeillä on tänään paljon yhteistä omissa tavoitteissaan yksittäisen ihmisen ja myös työntekijöiden oikeuksien puolustamisessa. Heinäluoma puhui ay-liikkeen tulevaisuuden haasteista Turussa Turun Seudun Osuuspankin palkansaajatapaamisessa.

– Ay-liikkeen täytyy ottaa tosissaan erityisesti nuoren sukupolven lisääntyvä ympäristötietoisuus. Nuoret odottavat ay-liikkeeltä tänään paitsi suoraa omien palkkaetujensa ajamista myös laajempaa yhteiskunnallista vaikuttamista, sanoi Heinäluoma.

– Hyvän lähtökohdan yhteistyölle ympäristöasioissa muodostavat YK:n ympäristöajattelua muokanneen Brundtlandin komitean peruslähtökohdat. Talouskasvu ja ympäristönsuojelu eivät ole keskenään ristiriidassa: vain kestävään kehitykseen yhdistyvä talouskasvu antaa mahdollisuuksia panostaa myös ympäristömme suojeluun.

– Maailmanlaajuisesti jo tänään monet ay-järjestöt, kuluttaja- ja ympäristöjärjestöt ovat olleet rinta rinnan mukana ajamassa maailmankauppaan normistoa, jolla huomioitaisiin nykyistä paremmin niin työntekijöiden oikeudet kuin ympäristövaatimukset vapaan maailmankaupan ehtoina.

– Yhteistyökysymykset nousevat muutoinkin vahvasti esille, kun SAK:n joka viides vuosi pidettävä edustajakokous on jälleen ensi toukokuun lopulla kokoontuu. Ay-liikkeen tulevaisuuden haasteita pohtivassa asiakirjassa pohditaan mahdollisuuksia palkansaajajärjestöjen yhteistyön kehittämiseen. SAK on omalta osaltaan valmis nykyistä tiivimpään keskusjärjestöyhteistyöhön.

– Tiivistyvä yhteistyö merkitsisi nykyistä parempaa palkansaajan äänen kuulumista yhteiskunnassa ja toisi myös jäsenpalvelut jäsenten ulottuville nykyistä edullisemmin. Yhteistyöhön uusia mahdollisuuksia tarjoaa myös työelämän kehitys, jossa perinteisen työntekijä- ja toimihenkilötyön välinen raja-aita on hyvää vauhtia poistumassa. Tänään samassa tiimityössä ovat niin paperitehtaan ammattikoulun käyneet työntekijät kuin insinöörikoulutuksen saaneet toimihenkilöt, kertoi Heinäluoma.

Yhteistyön tiivistämisen mahdollisuuksia on käsitelty useissa palkansaajajärjestöjohtajien puheenvuorossa kevään aikana. On pohdittu niin mahdollisuuksia edetä yhden keskusjärjestön suuntaan kuin vain tiivistämällä keskusjärjestöjen yhteistyötä. Heinäluoma arvioi keskustelun yhteistyölinjoituksista nousevan SAK:n tulevan edustajakokouksen yhdeksi keskeiseksi asiaksi.

– Yksi vaihtoehto yhteistyön olisi käytännön askelin edetä yhteistyössä ilman mitään pidemmälle meneviä yhteisiä tavoitteita. Jäsenliittojen ja kaikkien jäsenten palvelua joka tapauksessa hyödyttäisi esim. STTK:n puheenjohtajan ehdotukset kansainvälisen edunvalvonnan yhdistämisestä. SAK:n puolella onkin valmiutta kannattaa näitä ajatuksia. Yhdistäminen voisi suoraan olla mahdollista esim. lomapalvelujen alueella: mihin tarvitaan kolme erillistä palkansaajain lomapalvelua antavaa järjestöä, Heinäluoma kyseli.

– Jotta ammattiyhdistysliike pärjää myös tulevaisuudessa tarvitaan tämän päivän päättäjiltä niin ennakkoluulottomuutta kuin visiokykyäkin, toivoi Heinäluoma.