Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Yt-lakiesitys on kokonaisuus, …

Uutinen

Yt-lakiesitys on kokonaisuus, jota ei voi avata vain yhdestä kohdasta

SAK:n johtaja Lauri Lyly:

Lauri Lyly

Laki yhteistoimintalain uudistamisesta jäi torstaisessa valtioneuvoston istunnossa pöydälle. SAK pitää harmittavana, ettei lakiesitys edennyt, vaikka sitä oli valmisteltu kolmikantaisesti pitkään ja tehty esitys on kompromissi, johon niin työnantajien kuin työntekijöiden edustajat ovat sitoutuneet.

– Lakiesitys on kokonaisuus. Yhden kohdan muuttaminen siitä avaisi koko valmistelun uudelleen, SAK:n johtaja Lauri Lyly viittaa julkisuudessa olleisiin tietoihin, joiden mukaan keskusta ja RKP haluaisivat, että lakia sovellettaisiin edelleen vain vähintään 30 työntekijän yrityksissä eikä rajaa alennattaisi 20:een, kuten lakiesitykseen on kirjattu.

Lylyn mukaan rajan alentaminen 20:een ei aiheuttaisi sitä, että yritykset jarruttelisivat kasvuansa tämän yt-rajan yli. Niin ei ole käynyt nytkään, kun raja on ollut 30:ssä. Sitä paitsi uudessa lakiesityksessä 20&#;821129 työntekijän kokoiset yritykset on huomioitu kevyemmillä määräyksillä.

SAK:n mielestä lähes yksimielisen tuloksen aikaansaaminen kolmikantaisesta lakikomiteasta oli tärkeää lain soveltamisen ja tulevan käytön kannalta. Yt-lain uudistamiselle on tarvetta senkin vuoksi, että nykyinen laki on noin 27 vuotta vanha ja tehty silloiseen yritys- ja työpaikkaympäristöön. Työelämän rakennemuutos on siis ajanut nykylain ohi.

Lisätietoja:
johtaja Lauri Lyly, puh. 050 68 293