Vuosilomalla sairastuneen lomaoikeus paranee
Vuosiloman aikana sairastunut työntekijä voi jatkossa siirtää vuosilomansa myöhempään ajankohtaan heti ensimmäisestä sairastumispäivästä lukien. Nykyisin laissa oleva seitsemän kalenteripäivän pituinen karenssi poistuu lokakuun alusta lukien.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n työehtoasiantuntijan Katarina Murron mukaan lakimuutos edistää työssä jaksamista.
– Kun vuosilomalla ei enää tarvitse sairastaa, loman voi täysipainoisesti käyttää virkistymiseen ja töistä palautumiseen.
Karenssin poistuminen koskee vain lakisääteistä vuosilomaa. Jos työehtosopimuksessa on sovittu pidemmästä vuosilomasta, loman siirto-oikeus ei koske lakisääteisen osan ylittävää vuosilomaa, ellei siitä sovita alakohtaisesti toisin.
– On tärkeää, että työpaikan työvuoroluettelossa ja vuosilomakirjanpidossa on tarkkaan merkitty, mitä lomaa työntekijä kulloinkin pitää, jottei vuosiloman siirtämisestä synny epäselvyyksiä, Murto täsmentää.
Lakimuutos tulee voimaan lokakuun alussa. Siirtymäsäännöksen perusteella työ- tai virkaehtosopimuksen määräyksiä voidaan kuitenkin soveltaa sopimuskauden loppuun, elleivät osapuolet toisin sovi. Tämä tarkoittaa, että työehtosopimuksesta riippuen siirto-oikeus voi tulla sovellettavaksi eri aikoina eli vasta silloin, kun nykyinen työehtosopimuskausi päättyy.
Vuosilomapalkan laskentaan muutoksia
Vuosilomalakiin on tehty kaksi muutakin muutosta, joita molempia sovelletaan 1. huhtikuuta 2013 alkaen ansaittuihin lomiin. Muutokset koskevat vuosilomapalkan ja lomakorvauksen laskentaa eräissä tapauksissa.
Kuukausi- ja viikkopalkkaisten työntekijöiden vuosilomapalkka lasketaan jatkossa prosenttiperusteisesti, jos työaika ja vastaavasti palkka on muuttunut kesken lomanmääräytymisvuoden (1.4.–31.3.). Muutos parantaa kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön siirtyvien lomapalkkaa, mutta päinvastaisessa tilanteessa heikentää sitä.
Pitämättömistä lomista maksettavan lomakorvauksen laskeminen yhdenmukaistuu vuosilomalakiin lisättyjen kuukausi- ja viikkopalkkojen jakajien avulla. Lomakorvauksen perusteena oleva päiväpalkka saadaan nyt jakamalla kuukausipalkka 25:llä ja viikkopalkka 6:lla. Tästä voidaan työehtosopimuksella sopia toisin.