Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Etiopia on tekstiiliteollisuud…

H&M-vaateketjun näyteikkuna.

Uutinen

Etiopia on tekstiiliteollisuuden seuraava pysäkki

Vaatteiden valmistajat ovat alkaneet suosia Etiopiaa. Kiina on niille nykyään liian kallis ja Bangladeshin vähimmäispalkkoja on nostettu.

Viime aikoina Etiopiaan ovat tuotantoaan siirtäneet muun muassa H&M, kauppaketju Tesco ja irlantilainen Primark. Turkkilainen yhtiö on avaamassa kolme 15 000 työntekijän tehdasta. Kiinastakin siirtyy vaateteollisuutta Etiopiaan. Unilever avaa pian tehtaan Addis Abebassa.

– Tekstillityöläinen ansaitsee Etiopiassa keskimäärin 28 euroa kuussa. Se on puolet Bangladeshin palkoista, sanoo Etiopian tekstiilityöläisten liiton kansainvälinen sihteeri Yhannes Angesom Dagens Arbete -lehdelle.

Liittoon on järjestäytynyt neljäsosa maan 182 000 tekstiilityöläisestä. Liiton tavoite on kasvaa alan mukana.

Lähellä Euroopan markkinoita

Matalien palkkojen lisäksi tulijoita houkuttee sijainti lähellä Euroopan markkinoita ja edullisemmat rahdit Suezin kanavan kautta. Raaka-ainettakin saa, maassa viljellään puuvillaa.

Maan hallitus tavoittelee alan ripeää kasvua ja tukee sitä. Tulijat saavat väliaikaisia verovapauksia ja halpaa maata tehtailleen. Hallitus tunnetaan vahvasti ay-liikkeen vastaisena.

Teollisuutta ajaa Etiopiaan myös halu päästä eroon Kambodžan, Bangladeshin ja Kiinan huononevasta maineesta sekä onnettomuuksista.

– Yhtiölle, jonka tuotemerkki riippuu yleisön hyväksymisestä, olisi tuhoisaa jos se tunnettaisiin sosiaalisten ja ympäristönormien alittamisesta, sanoo Christoph Kannengiesser saksalais-afrikkalaisesta kauppajärjestöstä Deutsche Wellelle. Hän ei usko Etiopiassa syntyvän pahoja pulmia.

H&M korostaa sosiaalista vastuutaan kolmessa Etiopian-tehtaassaan. Yhtiön edustaja Helena Helmersson korostaa Dagens Nyheterille, että se maksaa palkkaa vähintään 30 euroa kuussa. H&M toimii maassa yhdessä Ruotsin valtion riskipääomarahasto Swedfundin tuella.

Kiinalaisomisteisessa nahkatehtaassa työläinen ansaitsee Equal Timesin mukaan euron päivässä. Työtä tehdään kuutena päivänä viikossa yhteensä 48 tuntia.

Heikki Jokinen