VAL:n Rannisto vaatii: SAK:n on panostettava hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuteen
VAL:n kevätvaltuusto, Pasila, Helsinki
Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto VAL ry:n puheenjohtaja Raimo Rannisto vaatii SAK:n edustajakokoukselta, että keskusjärjestö panostaa tulevina vuosina suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan arvostuksen palauttamiseen.
– Suomalaisilla yrityksillä ja valtiolla on jo useamman vuoden ajan pyyhkinyt taloudellisesti hyvin. Hyvinvointipalveluissa tämä ei kuitenkaan näy. Ala- ja yksilökohtainen oman edun tavoittelu on lyönyt korville julkisia palveluja. SAK:lla on voimakas ja perinteikäs vaikuttajan rooli yhteiskunnassa. Siksi sen tehtävänä on puolustaa ja tukea sitä pienipalkkaista väestönosaa, jolle julkisten palvelujen saatavuus on erittäin tärkeää. Tämä merkitsee sitä, että keskusjärjestön on ryhdyttävä aktiivisiin toimiin hyvinvointiyhteiskunnan säilymisen ja arvostuksen nostamisen hyväksi, sanoo Rannisto.
VAL:n kevätvaltuustossa lauantaina Helsingissä puhunut Rannisto muistutti, että SAK:n on tietoinen tekijöistä, jotka uhkaavat pienituloisille tärkeitä hyvinvointipalveluja.
– Suunnitelmat valtion velan nopeasta maksamisesta ja reippaista tuloverokevennyksistä ovat selvä uhka verovaroin rahoitetuille hyvinvointipalveluille. SAK:n onkin suunniteltava toimintansa niin, että näiden palvelujen rahoituspohja turvataan ja palvelujen tuottajiksi pystytään palkkaamaan riittävästi väkeä, jonka työtä he ja muut arvostavat, sanoo Rannisto.
VAL:n puheenjohtaja Raimo Ranniston mielestä1990-luvun talouskriisin aikana tiukat säästökuurit olivat aiheellisia, mutta nyt niihin ei enää olisi aihetta. Silti valtion virastoissa ja laitoksissa kiristetään vyötä. Hän ihmettelee, miten yliopistot säästävät vuosittain miljoonia markkoja toiminnoissaan, mutta samalla valittavat henkilöstö- ja rahapulaa
– Julkisiin palveluihin on vihdoin viimein palkattava tarpeellinen määrä henkilöstöä ja vakinaistettava määräaikaista työtä tekevät. Näin parannetaan laatua, mutta myös edistetään työllisyyttä, vaati puheenjohtaja Raimo Rannisto.
Pienipalkkaisten puolustamisena VAL:n puheenjohtaja näkee neuvottelujärjestelmän kehittämisen sellaiseksi, että se tekisi mahdolliseksi yhdenvertaisen ansiokehityksen.
– Työnantajapuoli haluaisi hajauttaa valtakunnallisen neuvottelutoiminnan aina yritystasolle saakka. Jopa niin, että keskitetyn ratkaisun sisällä voitaisiin yrityskohtaisesti neuvotella työntekijöiden palkankorotuksista. Tällaiseen malliin ei kenenkään pidä langeta, sillä se jos mikä johtaa tuloerojen kasvuun jopa alojen sisällä, Rannisto tähdentää.
– Myös hyvinvointipalveluja tuottaville palkansaajille – jotka ovat enimmäkseen naisia – oikea palkkataso ja yhdenvertainen ansiokehitys turvataan parhaiten tulopoliittisten kokonaisratkaisujen kautta, ja SAK:n tehtävänä on turvata erityisesti pienituloisten palkkakehitys, Rannisto muistuttaa.