Suomalaisten lakkoherkkyys on myytti
Suomessa elää sitkeänä käsitys siitä, että meillä on paljon lakkoja. Tilastoja katsomalla myytti lakkoherkästä maasta kuitenkin kumoutuu, sanoo SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm. Hän on kirjoittanut työtaisteluista huomenna tiistaina julkistettavaan työelämän myyttejä käsittelevään kirjaan.
Käsitys Suomesta poikkeuksellisen lakkoherkkänä maana elää sitkeästi vaikka 1990-luvun laman jälkeen työtaistelujen määrä on romahtanut. Vielä 1980-luvulla työtaisteluja oli keskimäärin 1 360 vuodessa. Vuosina 2000–2009 työtaistelujen määrä putosi keskimäärin 124 vuodessa.
Pohjoismaisessa vertailussa Tanska on omassa luokassaan keskimäärin yli 500 työtaistelulla vuodessa (2000–2015). Suomi on kakkonen keskimäärin 128 työtaistelulla, ja Ruotsi ja Norja selvästi eri luokassa 8–9 vuotuisella työtaistelulla.
– Tanskassa kuten Suomessakin tilastoidaan myös pienet ja lyhyet työtaistelut, Tapio Bergholm huomauttaa.
OECD-maiden vertailussa Suomi sijoittuu keskikastiin. Eniten työtaisteluissa menetetään työpäiviä Tanskassa, Ranskassa ja Kanadassa.
– Toisin kuin mediassa usein väitetään, työmarkkinaratkaisut ja työehtosopimukset ovat taanneet kuluneen kymmenen vuoden aikana pohjoismaisessa ja kansainvälisessä vertailussa meille hyvän työrauhan, Tapio Bergholm summaa.
Työelämän myytit ja todellisuus -kirja julkistetaan huomenna tiistaina. Kirjan on toimittanut dosentti Pasi Pyöriä ja sen julkaisee Gaudeamus.