Viisi vinkkiä: Säilytä kemikaalit oikein
Suomeen tuodaan ja täällä valmistetaan noin 30 000 valmistetta, jotka sisältävät vaaralliseksi luokiteltua ainetta. Vaarallisten aineiden listalla on yli 5 000 eri kemikaalia. Niiden kaikkia vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön ei vielä tunneta.
Kemikaalien käytössä on oltava huolellinen. Myös niiden säilytys työpaikoilla vaatii tarkkuutta.
Miten kemikaaleja voi säilyttää turvallisesti, Ylitarkastaja Timo Kukkola Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kertoo viisi vinkkiä kemikaalien turvallisesta säilytyksestä.
1. Hapot ja emäkset erilleen toisistaan
Happoja ja emäksiä ei saisi laittaa vierekkäin. Tietenkin aineiden vahvuus vaikuttaa ja se, mistä aineista on kyse. Esimerkiksi natriumhypokloriitti aiheuttaa happojen kanssa kloorikaasua, jota on vaarallista hengittää.
Happamuus eli pH-arvo kertoo, onko kemikaali hapan vai emäksinen. Kun pH on alle 7, kemikaali on hapan. Jos pH-arvo on yli 7, valmiste on emäksinen.
2. Palavat nesteet omaan paikkaan
Palavat nesteet aiheuttavat räjähdysvaaran. Kun tuotteet pidetään riittävän erillään toisistaan, esimerkiksi eri varastoissa, riskit vähenevät.
Hapot, emäkset ja palavat nesteet on syytä aina sijoittaa erilleen toisistaan.
3. Nestekaasut pois kellaritiloista
Teollisuudessakin käytettäviä nestekaasupulloja ei pidä missään tilanteessa laittaa kellaritiloihin, sillä nestekaasu valuu alaspäin.
4. Estä tuotteiden vuotaminen
Huolehdi, että yksittäisten tuotteiden säilytysastiat ovat ehyet eivätkä vuoda.
5. Hyvin tuulettuvat tilat
Oikea lämpötila ja hyvä tuuletus vähentävät kemikaalien kaasuuntumista.
Birgitta Suorsa