Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työelämän laatua parannettava …

Uutinen

Työelämän laatua parannettava työuran alusta alkaen

SAK:n edunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly

– SAK:n lähtökohtana työurien pidentämiselle on, että työelämän laatua on parannettava jo heti työuran alusta alkaen. Se onnistuu takaamalla kaikille ammattia vastaava koulutus ja varmistamalla työntekijöiden ammatillisen osaamisen ylläpito. Työssä jaksamista auttaa työn, perheen ja vapaa-ajan tasapaino sekä työaikojen joustot myös työntekijöiden tarpeiden mukaan, sanoi SAK:n johtaja Lauri Lyly tänään Helsingissä.

SAK:n työuraseminaarissa puhuneen Lylyn mukaan työelämän kehittäminen vaatiikin koko keinovalikoiman käyttöönottoa eli lakien ja työehtosopimusten kehittämistä, työsuojelun ja sen valvonnan tehostamista, koulutusta ja tiedottamista sekä hyvien käytäntöjen levittämistä.

Olennainen merkitys on Lylyn mukaan myös työterveyshuollon takaamisella kaikille työntekijöille. Tällä hetkellä erityisesti pätkä-, vuokra- ja matkatöissä olevat työntekijät jäävät usein säännöllisen työterveyshuollon ulkopuolelle.

– Työuran loppupuolella on puolestaan kehitettävä erilaisia työaikajoustojen malleja. Ikääntymisen myötä tarve työajan lyhentämiseen lisääntyy hiljalleen. Joissakin yrityksissä ikääntyneiden jaksamista on lisätty tarjoamalla heille ylimääräisiä vapaita ja mahdollisuuksia järjestellä työaikojaan joustavasti. Niiden seurauksena yleensä sairaspoissaolojen määrä on vähentynyt ja työtyytyväisyys lisääntynyt, Lyly totesi.

Lylyn mukaan työnantajia voisikin kannustaa satsaamaan työntekijöiden jaksamiseen, työurien pidentämiseen ja ikääntyneiden pysymiseen työelämässä esimerkiksi pienemmillä vakuutusmaksuilla tai niihin luotavilla bonusjärjestelmillä.

– Työntekijöiden eläkkeelle siirtymisikää voidaan puolestaan myöhentää lisäämällä kannustavia elementtejä eläkejärjestelmään. Esimerkiksi nykyistä kannustekarttumaa pitäisi korottaa 57-62-vuotiaiden kohdalta, Lyly esitti.

– Myös työntekijän mahdollisuus vaikuttaa oman työnsä suunnitteluun ja säätelyyn lisää merkittävästi työviihtyvyyttä ja työhyvinvointia. Kiireinen ja pakkotahtinen työ ilman mahdollisuuksia vaikuttaa taukoihin, työtapoihin ja -menetelmiin heikentää työssä jaksamista. Erityisen tärkeää on oikeudenmukainen johtaminen. Jokaisella työntekijällä pitäisikin olla oikeus kunnon johtajaan, joka arvostaa työntekijöitään, Lyly muistutti.