Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset KTV:n Santamäki-Vuori: Köyhyys…

Uutinen

KTV:n Santamäki-Vuori: Köyhyyspakettiin rakennettu matalapalkka-ansa

Köyhyyspakettiin sisältyvä ansiotulon ja toimeentulon yhteensovitus tulee miettiä uudestaan, vaatii Kunta-alan ammattiliiton II puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori.

Hän epäilee, että yhteensovitus johtaa siihen, että pienet ansiotulot paikataan tulevaisuudessa toimeentulotuella. Tämä mahdollistaisi työtulot, joilla ei tule toimeen. Sitä myötä myös toimeentulotuen asiakkaiden määrä kasvaisi.

Santamäki-Vuori antaa tunnustuksen jo tehdyille tuloloukkujen purulle. Köyhyyspakettiin sisältyvää esitystä hän pitää ristiriitaisena aikaisempien toimien kanssa.

Satunnaisten ansiotulojen loukkuongelmaan on hänen mukaansa löydettävissä ratkaisu korjaamalla sovitellun päivärahan ehtoja. Keinoja voisivat olla yhteensovitusprosentin alentaminen, suojaosan palauttaminen ja päivärahan uudelleenmäärittelyn lieventäminen.

Santamäki-Vuori puhui viikonvaihteessa KTV:n ja demarinaisten ensimmäisessä valtakunnallisessa seminaarissa ”Työmarkkinat murroksessa”. Satakunta naista oli kokoontunut pohtimaan julkisten palveluiden ja työllisyyden tulevaisuuden ongelmia.

Julkilausumassaan naiset vaativat, että sosiaalipoliittiset ratkaisut tulee tehdä edelleenkin omana kokonaisratkaisuna. Työn tekemisen on perustuttava siihen, että palkalla tulee toimeen. Köyhyyspakettiin on naisten mukaan rakennettu ansa, jolla osa pienipalkkaisten ansiosta haetaan tulevaisuudessa sosiaaliluukulta.

It-alan väkipula vielä irtisanomisia suurempaa

Työministeri Tarja Filatov huomautti seminaarissa, että laman merkkejä ei ole näkyvissä informaatioteknologian yrityksissä, jos mittarina on niiden työllistävyys. Hän muistutti, että it-alalla tehdyt lomautukset ja irtisanomiset eivät vielä päihitä alalla olevaa työvoiman kysyntää.

It-alalla käydään hänen mukaansa läpi nyt sama murros kuin teva- ja metallialalla aikaisemmin. Omistajat vaativat jo tuottoa sijoituksilleen, joten menoeriä karsitaan.

Työministerin mukaan heikentyvät suhdanteet eivät pudota työllisyyttä kuten viimekertainen lama. Filatov kertoi, että kasvun kutistuminen kahteen prosenttiin pitäisi työssäkäyvien määrän ennallaan.

Työnantajien odotukset ylimitoitettuja

Työntekijäpulassa on työministerin mukaan kyse osittain työnantajien ylisuurista odotuksista. Työnantajat luottavat vielä laman aikana syntyneeseen työntekijöiden suureen tarjontaan vaatiessaan vaatimattomaankin paikkaan hyvin koulutettua ja ansioitunutta työvoimaa.

– Tästä pitää oppia pois, Filatov kehotti.

Tulevaan työvoimapulaan ei työministerin mukaan tarvitse varautua ulkomaisella työvoimalla. Hän muistutti, että suuri osa pitkäaikaistyöttömistä on noin 40-vuotiaita, jotka ovat vielä hyvässä työiässä, kun suurten ikäluokkien eläkkeellejäänti alkaa.

UP/Birgitta Suorsa

SAK:n näkökantoja köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi löytyy huhtikuun 2001 alussa julkaistusta muistiosta Köyhyyttä torjutaan parhaiten tarjoamalla työtä ja ansioturvaa.