Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työllisyyden edistäminen Suome…

Uutinen

Työllisyyden edistäminen Suomen puheenjohtajakauden tärkein tavoite (10.3.1999)

SAK:n, STTK:n ja AKAVAn puheenjohtajat luovuttivat keskiviikkona 10.3. pääministeri Paavo Lipposelle järjestöjensä yhteiset tavoitteet Suomen puheenjohtajakaudelle Euroopan unionissa.

Palkansaajajärjestöt pitävät työllisyyden edistämistä Suomen puheenjohtajakauden tärkeimpänä asiana. Työllisyyspolitiikka on Amsterdamin perustamissopimuksen astuessa keväällä voimaan entistä selkeämmin EU:n toimivaltaa. Tätä ilmentää myös joulukuussa Wienissä pidetyn huippukokouksen päätös Euroopan työllisyyssopimuksesta, jota Saksan puheenjohtajakaudella valmistellaan kolmikantaisesti. Helsingissä joulukuussa pidettävä huippukokous painottuu työllisyyden hoitoon jäsenmaissa. Tuolloin on myös vajaan vuoden kokemukset Talous- ja rahaliitto EMU:n vaikutuksista talouskehitykseen ja työllisyyteen.

SAK, STTK ja AKAVA vaativat Suomen hallitukselta aktiivisuutta EU:n työoikeuden kehittämisessä. Loppuvuodesta ajankohtaistuvat tiedottamista ja kuulemista kansallisella tasolla koskevan direktiivin valmistelut ja voimassaolevan monikansallisia yritysneuvostoja edellyttävän direktiivin uudistaminen.

Erityisen tärkeänä suomalaiset palkansaajajärjestöt pitävät työelämän perusoikeuksien vahvistamista unionin tasolla. Tämän aloitteen edistäminen on mahdollista juuri Suomen puheenjohtajakaudella, koska uusi hallitustenvälinen konferenssi käynnistettäneen ensi kesänä. Tämän konferenssin tehtävänä on hioa Amsterdamin perustamissopimusta sellaiseksi, että EU:n laajentuminen on mahdollista.

SAK, STTK ja AKAVA katsovat pääministerille luovuttamassaan tavoiteohjelmassaan, että laajentuminen ei ole mahdollista, ellei hakijamaiden työmarkkinalainsäädäntöä ja käytäntöä eurooppalaisteta. Tätä nykyä valtaosa hakijamaiden palkansaajista on vailla työehtosopimusten antamaa kollektiivista suojaa. EU:n alueella kolme neljästä palkansaajasta taas on TES-järjestelmän piirissä. Suomalaiset palkansaajajärjestöt esittävät Suomen hallitukselle riittäviä ylimenokausia työvoiman vapaasta liikkuvuudesta aiheutuvien ongelmien lievittämiseksi.

Eurooppalainen kattojärjestö Euroopan Ammatillinen Yhteisjärjestö EAY pitää sääntömääräisen kongressinsa Helsingissä kesä-heinäkuun vaihteessa, jolloin Saksa luovuttaa puheenjohtajamaan tehtävät Suomelle. Tuolloin Helsinkiin saapuu noin 800 eurooppalaista ay-johtajaa linjaamaan yhteisiä tavoitteita seuraavalle nelivuotiselle kongressikaudelle.