Ravintolan keittiössä tehdään työtä tauotta
Lämpötila kohoaa monesti 30 asteen paremmalle puolelle, kun kokki Miika Finnilä laittaa ruokaa. Joinakin iltoina hän ei ehdi pitää lainkaan taukoa. Silloin on vaikea toimittaa ruokavieraille virheettömiä annoksia.
On yksi kesän ensimmäisistä lämpimistä päivistä, ja kello on neljä, kun ravintolakokki Miika Finnilä aloittaa työvuoronsa Vaasan Rantasipi Tropiclandiassa. Hänellä on tänä iltana apunaan harjoittelija Salla Lehtinen, mutta usein hän on yksin vuorossa.
– Toissapäivänä meitä oli kaksi kokkia, mutta en silti ehtinyt pitää ainoatakaan taukoa puoli neljältä alkaneen ja vartin yli yksitoista päättyneen työvuoroni aikana, Miika kertoo.
Sellaisen työvuoron viimeisinä tunteina on vaikea keskittyä ja työtahti hidastuu.
– Silloin tekee helpommin virheitä, käyttää vääriä aineksia tai lähettää asiakkaalle väärän annoksen. Sekä ammattiylpeys että asiakas kärsivät. On ehkä valmistettava uusi annos, mikä maksaa sekä aikaa että rahaa.
Kun keskittyminen herpaantuu, sattuu helposti myös vahinkoja. Miikalla on käsissään ja käsivarsissaan useita arpia.
– Viime viikolla leikkasin väsyksissä haavan peukalooni. Aina ei muista, miten kuumia paistinpannut, lautaset ja pinnat ovat.
Töitä tehdään kahden kokin voimin, kun hotellivieraita on yli sata.
– Tänä iltana heitä on 75. Mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, illasta tulee kiireinen, sanoo Miika, joka työskentelee lähes pelkästään iltavuorossa à la carte -kokkina.
Pahimmillaan 40 astetta
Keittiön lämpötila on keskimäärin noin 30-astetta. Kesällä on lämpimämpää kuin talvella.
– Pahimmillaan täällä oli 40 astetta. Se oli yhtenä kesänä, kun ilmastointi ei toiminut.
Kapeassa keittiössä ovat vierekkäin kaasuliesi, parila ja rasvakeittimet. Lisäksi vesihauteesta tulee höyryä, joka saa lämmön tuntumaan tukalammalta.
Ilmastointi on Miikan mukaan kohentunut huomattavasti, mutta vaikka se imeekin keittiöstä lämmintä ilmaa ja puhaltaa tilalle viileämpää täysillä, se ei riitä. Tärkeintä olisi saada pitää riittävän usein taukoja.
– Mutta se ei kerta kaikkiaan onnistu tällä alalla. Kokki ei voi lähteä tauolle, kun asiakkaat tilaavat ruokaa. Tilausten ruuhkautuminen tauon aikana kostautuisi.
Työpaikan taukohuone saa kuitenkin kehut.
– Pienihän se on, mutta se on aivan kylmiön vieressä. Siellä on kesälläkin vain 18–20 astetta, vaikka ikkunaa ei voi avata. Ja pahalla helteellä voi tietysti mennä hetkeksi kylmiöön vilvoittelemaan, Miika sanoo ja lisää, että oikeastaan hän viihtyy lämpimässä, kunhan saisi hengähtää välillä.
Eläkeikään ei jaksa
Miika Finnilä on 26-vuotias ja työskennellyt Rantasipi Tropiclandiassa vajaat neljä vuotta. Hän on ehtinyt olla työuransa aikana jo muutamassa ravintolassa, eikä nykyinen ole sen parempi tai huonompi kuin muutkaan.
– Eräässä keittiössä oli järkyttävän kuuma, vähintään 40 astetta joka päivä.
Miika kuitenkin viihtyy työssään ja toteaa, että kaikkein parasta on, kun näkee työnsä tuloksen ja asiakkaat ovat kylläisiä ja tyytyväisiä. Työ on kuitenkin valtavan kuluttavaa.
– En tunne ainoatakaan kokkia, joka olisi jaksanut eläkeikään asti! He ovat joko väsyneet työhönsä tai heille on tullut esimerkiksi selkävaivoja.
Jonny Smeds