Viisi vinkkiä syrjinnän selvittelyyn
Vuoden alusta uudistetut yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki määrittelevät, mikä on syrjintää. Mikä tahansa huono kohtelu ei ole sitä. Syrjintätapaukset käsitellään käräjäoikeudessa, jos työpaikalla ei ole päästy sovintoon.
Miten työpaikalla tapahtuvaan syrjintään voi puuttua? Viisi vinkkiä antaa tasa-arvokonsultti Sinikka Mustakallio WoM Oy:stä.
1. Tutki, mitä syrjinnällä tarkoitetaan
– Jokaisella on oikeus syrjimättömyyteen.
– Tasa-arvolaissa ja yhdenvertaisuuslaissa säädetään syrjinnästä, joka kohdistuu henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ikään tai mielipiteisiin. Myöskään poliittinen tai ammattiyhdistystoiminta ei oikeuta syrjintään.
– Kaikki huono kohtelu ei ole syrjintää, mutta esimerkiksi seksuaalinen häirintä on.
2. Ota epäilty syrjintä puheeksi
– Ota asia esimiehen kanssa puheeksi, sillä esimies on vastuussa työpaikan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä. Myös luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu sekä ammattiliiton juristi voivat auttaa. Useilla järjestöillä on myös neuvontaa syrjintätapauksissa.
3. Vaadi nähtäväksi lain vaatimat suunnitelmat
– Tämän vuoden alusta yli 30 hengen työpaikoissa työnantajan velvollisuus on ollut tehdä yhdenvertaisuussuunnitelma tasa-arvosuunnitelman rinnalle. Palkkakartoitus on osa tasa-arvosuunnitelmaa.
– Työntekijä voi vaatia suunnitelmat nähtäviksi.
4. Vaadi työpaikalle koulutusta ja osallistu
− Nyt, kun lakeja on uusittu, on hyvä hetki kouluttautua aiheeseen. Kysy koulutusta työantajaltasi tai liitosta.
5. Keskustele syrjinnästä
− Syrjintä ei ole pelkästään asiantuntijoiden asia. Jokainen voi pohtia työkaverinsa tai esimiehensä kanssa, onko juuri meidän työpaikallamme syrjintää tai ongelmia tasa-arvon toteutumisessa.
− Syrjintää voi tapahtua myös ajattelemattomasti.
Tiina Tenkanen