Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset EAY:n edustajakokouksen pääosa…

Uutinen

EAY:n edustajakokouksen pääosaan nousi EU:n tulevaisuus

Valéry Giscard d'Estaing EAY:n edustajakokouksessa. Kuva: Eero Kosonen.

Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n edustajakokouksessa pääosaan nousi EU:n tulevaisuus ja vajaan vuoden kuluttua toteutuva historiallinen unionin laajentuminen itään ja etelään. EAY:n 10. edustajakokous pidettiin Tsekin pääkaupungissa Prahassa 26.-29.5. Suomalaista ay-liikettä kokouksessa edusti noin 30 hengen delegaatio.

Edustajakokous rakentui huolellisesti valmistellun toimintaohjelman käsittelyn ympärille. Siitä keskusteltiin ja äänestettiin. Tulokseksi saatiin 155-kohtainen ohjelma, joka ohjaa järjestön työtä seuraavat neljä vuotta. Monet ohjelmakohdat ovat hiottuja kompromisseja, jotta mahdollisimman monen jäsenen oli ne mahdollista hyväksyä.

Ay-liikkeen työssä eurooppalainen edunvalvontaulottuvuus on jo niin keskeinen, että löperöihin sanontoihin tai viesteihin toimintaohjelmassa ei ole varaa. Niinpä Suomen ja SAK:n edustajien oli tehtävä kriittisiä täsmennyksiä mm. toimintaohjelman työaika- ja työeläkelinjauksiin.

Kritiikkiä konventille

Euroopan unionin keskeinen asia on käynnissä oleva perustamissopimuksen uudistaminen sellaiseksi, että tuleva 25 tai 27 jäsenmaan unioni kestää laajentumisen paineet. Juuri näinä viikkoina nähdään, millaisiin tuloksiin päätyy Brysselissä kokoontuva konventti. Konventin puheenjohtaja, Ranskan entinen presidentti Valéry Giscard d’Estaing puhui Prahassa ja vastasi kokousedustajien, mm. puheenjohtaja Lauri Ihalaisen, kysymyksiin. Vanha politiikan kehäkettu ei täysin vakuuttanut ay-väkeä, vaan ay-liikkeen on jatkettava konventin loppusuoralla painostusta, jotta mm. työtaisteluoikeuden takaava perusoikeusasiakirja saadaan sitovana synnytettävään perustuslailliseen sopimukseen. Kokouksessa hyväksyttiin tätä koskeva kannanotto.

Monet kokousedustajat korostivat yleishyödyllisiä palveluja kiinteänä osana eurooppalaista yhteiskuntamallia. EAY korostaa toimintaohjelmassaan myös määräenemmistöpäätösten lisäämisen välttämättömyyttä sosiaalisemman Euroopan rakentamisen välineenä. Tällöin myös epätervettä verokilpailua voitaisiin hallita nykyistä paremmin.

Elvytystä talouteen

Monesta puheenvuorosta heijastui terve ylpeys eurooppalaisesta yhteiskuntamallista ja eurooppalaisesta sopimusyhteiskunnasta. Kamppailu eurooppalaisen hyvinvointiyhteiskunnan puolesta on viime aikoina kärjistynyt monissa EU-maissa. Mm. Ranskassa ja Itävallassa työeläkekriisi on johtanut yleislakkoihin. Heikentyneet talousnäkymät synkentävät tilannetta edelleen . Prahassa hyväksyttiinkin Saksan ammatillisen keskusjärjestön DGB:n aloitteesta kipakka päätöslauselma, jossa hallituksilta ja EU-elimiltä, etenkin Euroopan keskuspankilta, vaaditaan pikaisia elvytystoimia.

Kokouksessa oli keskeisesti esillä Euroopan tason neuvottelujärjestelmän kehitys. EAY ja työnantajajärjestöt UNICE ja CEEP sopivat viime vuonna kolmivuotisesta ohjelmasta, jonka puitteissa lähiaikoina käynnistyvät neuvottelut työperäistä stressiä koskevista pelisäännöistä. UNICEn puheenjohtaja, belgialainen Georges Jacobs käytti kokouksessa puheenvuoron – ensimmäisenä työnantajaedustajana EAY:n historiassa.

Monks pääsihteeriksi

Praha oli myös mitä suurimmassa määrin vaalikokous. Peräti kuusi EAY:n päivittäistyötä johtavan sihteeristön seitsemästä jäsenestä jää eläkkeelle tai siirtyy muihin tehtäviin. EAY:ta 12 vuotta johtanut italialainen Emilio Gabaglio, 65, saateltiin eläkkeelle raikuvin suosionosoituksen. EAY:n nykyisin nauttima arvostus on pitkälti Gabaglion aikaansaannosta, vaikka hän itse korostikin puheessaan joukkuepelin merkitystä.

Gabaglion seuraajaksi valittiin ennakko-odotusten mukaisesti Britannian TUC:n aiempi pääsihteeri John Monks, 58. Uusia apulaispääsihteereitä ovat Maria Helena André (UGT, Portugali) ja Reiner Hoffmann (DGB, Saksa). Heistä Maria Helena André on ainoa jatkaja. Kaikki neljä valittua liittosihteeriä ovat uusia: Walter Cerfeda (CGIL, Italia), Joël Decaillon (CGT, Ranska), Josef Niemiec (Solidarnosc, Puola) ja Catelene Passchier (FNV, Alankomaat).

EAY:n puheenjohtajan tehtäviä 10 vuotta hoitanut Itävallan ÖGB:n Fritz Verzetnitsch jätti tehtävänsä Espanjan UGT:n pääsihteerille Cándido Méndezille.

Mäenpää työvaliokuntaan

Tosiasia on, että pohjoismaiset järjestöt kokivat kirvelevän tappion sihteeristön valinnoissa. Ensi kertaa 30 vuoteen ei Euroopan vahvimmalla ay-alueella ole edustusta EAY:n sihteeristössä. Myönteistä kuitenkin oli, että Suomi sai edustuksensa järjestön hallituksen kokouksia valmistelevaan työvaliokuntaan: STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää valittiin jäseneksi Ruotsin ja Tanskan LO:n puheenjohtajien ja noin 15 muun kansallisen jäsenjärjestön edustajan ohella. Lauri Ihalainen ja AKAVAN puheenjohtaja Risto Piekka valittiin EAY:n hallitukseen.

Markku Jääskeläinen
SAK:n Eurooppasihteeri

Lue lisää

EAY:n edustajakokousraportit ja lyhennelmät suomalaisten edustajien puheenvuoroista

EAY:n edustajakokouksen oma nettipalvelu