Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Marja Erkkilä: Tasa-arvosuunni…

Uutinen

Marja Erkkilä: Tasa-arvosuunnittelu osaksi työpaikkojen kehittämistyötä

Marja Erkkilä

– Tasa-arvolain uudistus merkitsee isoa askelta naisten ja miesten tasa-arvon edistämisessä työpaikoilla. Tasa-arvolaki määrittelee tästedes tasa-arvosuunnitelman vähimmäissisällön sekä velvoittaa työnantajan, jonka palveluksessa on vähintään 30 työntekijää, laatimaan tasa-arvosuunnitelman. Toivottavaa on, että työpaikoilla uudistus nähtäisiin aitona mahdollisuutena parantaa työviihtyvyyttä ja tuottavuutta, toteaa SAK:n tasa-arvosihteeri Marja Erkkilä.

– Uusi laki edellyttää laatimaan selvitykset työpaikan tasa-arvotilanteesta sekä kartoituksen naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista. Kartoitukset tuovat näkyville työpaikan tasa-arvon nykytilan, jonka perusteella laaditaan suunnitelma esiin tulleiden epäkohtien poistamiseksi. Palkkakartoitukset parantavat mahdollisuuksia edistää samapalkkaisuusperiaatteen toteutumista olennaisesti, Erkkilä painottaa. Laki edellyttää, että samasta tai samanarvoisesta työstä tulee saman työnantajan palveluksessa oleville työntekijöille maksaa samaa tehtäväkohtaista palkkaa. Sen sijaan henkilökohtainen ja tulokseen perustuva palkanosa voivat vaihdella yksilön mukaan.

– Vaikka laki velvoittaa suunnitelman tekoon vain yli 30 työntekijää työllistävät työnantajat, tulee jokaisen työnantajan edistää sukupuolten tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Tasa-arvoa tulee edistää mm. työhönotossa, tehtävien jakautumisessa, ura- ja koulutusmahdollisuuksissa, palkkauksessa sekä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa. Työnantajan tulee myös ennalta ehkäistä ja poistaa sukupuolinen häirintä.

– Tasa-arvosuunnitelma on lain mukaan laadittava yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa. Olisikin toivottavaa yhteinen suunnitteluprosessi saa työpaikalla aikaan avointa keskustelua, lisää tasa-arvonäkökulman tiedostamista ja johtaa konkreettisiin tasa-arvoa edistäviin toimiin. Tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen kohtelun on todettu lisäävän työhyvinvointia, vähentävän ristiriitoja ja sairaspoissaoloja sekä viimekädessä lisäävän tuloksellisuutta. Tasa-arvonäkökulma tulisi sisällyttää osaksi työpaikan normaalia kehittämistyötä ja suunnitelman laatiminen sopii hyvin esimerkiksi työsuojelu- tai yhteistoimintaelinten tehtäviin.

Lisätietoja

SAK:n tasa-arvosihteeri Marja Erkkilä, puh. (09) 7721 456 tai 040 731 2389

Presidentti on tänään vahvistanut naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annettua lakia koskevan muutoksen. Laki tulee voimaan 1.6.2005.