Viisi vinkkiä: Valitse suojalasit oikein
Silmään osunut metallinsiru voi viedä näkökyvyn, pahimmillaan koko silmän. Silmät ovat alttiina myös muille lentäville ja kimpoaville siruille, mutta myös pölylle, roiskeille, kaasulle, liottimille, höyryille sekä viimalle ja erilaisille säteilyille.
Toissavuonna Tapaturmavakuutuslaitosten liittoon ilmoitettiin 9 716 silmään kohdistunutta työtapaturmaa. Eniten silmävammoja, yli 3 300, sattui teollisuudessa ja toiseksi eniten rakennustyössä, 2 050 tapausta.
Mitä pitää ottaa huomioon suojalasien valinnassa ja käytössä, laboratorioinsinööri Patrick von Nandelstadh Työterveyslaitokselta?
1. Varmista suojaavuus
Suojalasit tulee valita työtehtävän mukaan. Jos työntekijä tekee useaa erilaista tehtävää, myös suojalaseja on oltava useita. Poraamiseen tarvitaan erilaiset silmiensuojaimet kuin hitsaamiseen.
Sangallisissa laseissa tulee olla sivusuojat.
2. Testaa istuvuus
Huonosti istuvat, hankaavat tai helposti huurtuvat suojalasit jäävät helposti käyttämättä.
Suojalasien tulee tuntua mukavilta. Ne eivät saa puristaa tai hangata. Istuvuutta lisää pehmeä nenäsilta ja säädettävät sangat, joiden etuosa on pehmeä. Joskus joustavuus on niin pieni, että sangat ovat tiukat. Näkökentän pitää olla riittävän suuri.
On hyvä, jos sekä sangan pituutta että linssien kulmia voi säätää.
3. Helposti saatavilla
Suojalaseja pitää olla työpaikalla helposti saatavilla
4. Huolto kuntoon
Suojalasien varaosia kuten ruuveja on hyvä olla työpaikalla. Myyjän tai maahantuojan kanssa tulee sopia, missä naarmuuntuneet linssit voi vaihtaa.
5. Vaadi kotelo optisille suojalaseille
Suojalasit saa myös omilla vahvuuksilla optisesti hiotuilla linsseillä. Optisia suojalaseja on hyvä pitää taukojen aikana kotelossa. Taskussa lasit naarmuuntuvat, jolloin niillä on vaikea nähdä.
Birgitta Suorsa