Muutosturva tänään voimaan
Työllistymisohjelma auttaa uuteen työhön
Tupossa sovittu muutosturva tulee voimaan tänään 1. heinäkuuta. Muutosturvan piiriin pääsevät taloudellisista ja tuotannollisista syistä 16.2.2005 tai sen jälkeen irtisanotut työntekijät. Tavoitteena on, että irtisanotut työllistyisivät mahdollisimman nopeasti uudestaan.
Muutosturva lisää työnantajien sosiaalista ja taloudellista vastuuta irtisanomistilanteissa. Työnantajilla on yhteistoimintalakiin kirjattu velvollisuus ilmoittaa mahdollisista irtisanomisista välittömästi työvoimaviranomaisille, kun niistä ryhdytään neuvottelemaan. Työantajalla on myös velvollisuus informoida työntekijöitä muutosturvasta: mahdollisuudesta henkilökohtaiseen työllistymisohjelmaan ja palkalliseen työllistymisvapaaseen irtisanomisaikana sekä korotetusta työttömyyspäivärahasta eli ns. työllistymisohjelmalisästä. Työnantajat rahoittavat kollektiivisesti työllistymisohjelmalisän.
&#;8211 Työnantajalla on ensisijainen vastuu muutosturvasta tiedottamisessa. Tämä vastuu koskee myös pieniä työnantajia, jotka eivät ole yt-menettelyn piirissä, korostaa lakimies Kalle Räisänen SAK:sta.
Hän kehottaa irtisanottua työntekijää aktiivisuuteen henkilökohtaista työllistymisohjelmaa laadittaessa. Työllistymisohjelma laaditaan yhdessä työvoimaviranomaisen kanssa.
– Työntekijä suunnittelee yhdessä työvoimaviranomaisen kanssa, millainen työllistymisohjelma olisi paras. Ohjelma voi sisältää mm. koulutusneuvontaa, ammatinvalinnanohjausta, ammatillista tai muuta koulutusta tai kuntoutusta. Kannattaa vaatia toimenpiteitä, joiden katsoo itse parhaiten edistävän omaa työllistymistä, Räisänen neuvoo.
Työnantajalla päävastuu
Työnantajan on tehtävä jokaisesta muutosturvan piiriin kuuluvasta irtisanomisesta ilmoitus työvoimatoimistoon. Työnantajien ilmoitusvelvollisuus laajenee, sillä aiemmin ilmoitusvelvollisuus oli vain, jos lomautus tai irtisanominen koski vähintään 10 työntekijää.
Yhteistoimintamenettelyn piiriin kuluvan työnantajan on tiedotettava aiotusta työvoiman vähentämisestä työntekijöille jo ennen yhteistoimintamenettelyn käynnistymistä. Yt-menettelyn piiriin kuuluvan työnantajan velvollisuutena on myös laatia alustava esitys irtisanottujen työntekijöiden työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi. Toimintasuunnitelman jatkovalmistelu tehdään yhdessä henkilöstön edustajien ja työvoimaviranomaisten kanssa.
Työvoimaviranomaisten tehtävänä on varmistaa, että irtisanotut työntekijät saavat riittävästi tietoa muutosturvasta. Viranomaisten pitää erityisesti huolehtia siitä, että tieto saavuttaa pienet työnantajat ja heidän palveluksessaan olevat työntekijät.
Isommissa irtisanomisissa työvoimatoimistot voivat järjestää työntekijöille yhteisiä infotilaisuuksia. Työvoimatoimisto voi myös perustaa palvelupisteen työpaikalle.
Työllistymisohjelma viipymättä
Muutosturvan keskeinen idea on, että henkilökohtainen työllistymisohjelma laaditaan irtisanotulle työntekijälle jo irtisanomisen alkuvaiheessa. Työnhakijan on itse pyydettävä työllistymisohjelman laatimista viimeistään 30 päivän kuluessa työsuhteen päättymisestä. Jos irtisanottu työntekijä ei halua työllistymisohjelmaa, hän on normaalin työttömyysturvan piirissä, eikä ole oikeutettu työllistymisohjelmalisään.
Työntekijät, jotka on irtisanottu 16.2.2005 tai sen jälkeen ja joiden työsuhde on päättynyt ennen 1.7.2005, voivat ilmoittaa halukkuudestaan työllistymisohjelmaan 31.7.2005 saakka.
Kalle Räisänen kehottaa ottamaan huomioon työllistymisohjelman aikataulua suunniteltaessa, että työttömyysturvan jaksottamisen ajalta ei voida maksaa työllistymisohjelmalisää. Jaksottamisella tarkoitetaan sitä, että työsuhteen päättyessä kertyneet lomarahat muutetaan päiväpalkoiksi, jolloin tältä ajalta ei vielä makseta työttömyyspäivärahaa.
Kalle Räisänen varoittaa keskeyttämästä työllistymisohjelmaa omin päin.
– Jos työllistymisohjelman keskeyttää ilman neuvottelua työvoimaviranomaisten kanssa, on seurauksen 60 päivän karenssi työttömyysturvaan. Jos ohjelma ei tyydytä, kannattaa ottaa yhteyttä työvoimatoimistoon ja miettiä viranomaisten kanssa yhdessä, miten ohjelmaa voitaisiin muuttaa.
Muutosturvan toteutumista seuraa työryhmä, jossa on mukana myös työmarkkinajärjestöjen edustajia. Kalle Räisänen korostaa, että muutosturvaa on jatkossa mahdollista kehittää, jos näyttää, että se ei toimi toivotulla tavalla.
Lisätietoja
Tietoa työelämästä > Sosiaaliturva > Työttömyysturva
Muutosturvaesite (pdf) (työministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, työmarkkinoiden keskusjärjestöt)