Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Tupon lähtökohdat ja tahtotila…

Uutinen

Tupon lähtökohdat ja tahtotila selville toukokuun aikana

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen pääministeritapaamisessa

SAK pitää tärkeänä, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt kartoittavat ensisijaisena vaihtoehtona hallitusohjelmassakin mainitun kattavan tulopoliittisen kokonaisratkaisun mahdollisuudet. SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mukaan alustavan kartoitustyön ja arvion yhteisistä lähtökohdista ja tahtotilasta tulisi valmistua toukokuun aikana.

Ihalaisen mielestä tulopoliittiset ratkaisut ovat vastaansanomattomalla tavalla olleet tuloksiltaan hyödyksi koko yhteiskunnalle ja palkansaajille. Siksi EK:n sisällä pitäisi vielä harkita uudelleen, onko Teknologiateollisuus ry:n nyt omaksuma liittokohtaisten sopimusten linja lopullinen ja järkevä.

– SAK on myös valmis neuvottelemaan muista työllisyyttä ja työntekijöiden ja työpaikkojen kohtaamista tukevista sekä osaamista vahvistavista asioista. Hallitusohjelmaan on kirjattu näitä tavoitteita edistäviä kohtia ja korostettu kolmikantavalmistelua niiden edistämiseksi, Ihalainen totesi työmarkkinakeskusjärjestön tavatessa pääministeri Matti Vanhasen torstaina.

Ihalaisen mukaan odotukset palkkojen nostamiseen ovat varsin suuret. Näitä odotuksia nostatettiin lisää eduskuntavaalien alla. SAK:n puheenjohtajan mielestä tämä merkitsee sitä, että kaikki ainekset eri palkansaajaryhmien väliseen palkkakilpailukierteeseen on viritetty. Sen takia palkkakeskustelun hallittavuus vaatii paljon ylimääräisiä ponnisteluja.

– SAK pitää oikeana, että palkkaratkaisusta käytävissä keskusteluissa on sitouduttu edistämään yhteisen samapalkkaisuusohjelman tavoitteita ja palkkauksellista tasa-arvoa.

– Hallituksen tavoite 80 000-100 000 uuden työpaikan synnyttämisestä vaalikaudella edellyttäisi ns. perusuraa ripeämpää talouskasvua ja työllisyyttä ja ostovoiman kasvua tukevan tulopolitiikan jatkamista. Tasa-arvopolitiikan suurin hanke on edelleenkin työttömyyden vähentäminen, ja siksi hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteisenä tavoitteena tulisikin olla työllisyyttä ja tasa-arvoa vahvistava tuloratkaisu, Ihalainen linjasi

SAK:n mielestä uudessa tuloratkaisussa tulisi olla neljä ”koria”. Ihalaisen mukaan ne ovat:

  • palkansaajien ostovoiman nostamista tukevat palkka- ja veroratkaisut
  • työelämän laadulliset uudistukset
  • työllisyyttä ja osaamista tukevat toimet
  • valtiovallan tuloratkaisua tukevat toimet

SAK:n mielestä palkkaratkaisun osuus on oltava palkansaajien ostovoimaa nostettaessa merkittävä ja veroratkaisuilla on tuettava sitä. Palkankorotukset on Ihalaisen mielestä tehtävä ajallisesti etupainotteisesti. SAK ehdottaa, että jos keskitetty tuloratkaisu syntyy, hallitus ottaa sen yhteydessä huomioon tarpeen keventää erityisesti pieni- ja keskituloisten palkansaajien verotusta työn kannustavuuden parantamiseksi, johon hallitusohjelmassakin viitataan.

Laatuasioissa SAK:n tavoitteena on muun muassa vuokratyöntekijöiden ja muiden pätkätyöntekijöiden aseman parantaminen, muutos- ja työttömyysturvan kehittäminen sekä ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistaminen.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ehdottaa, että hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tulisi sopia toukokuulle uusi tapaaminen arvioimaan työmarkkinatilannetta ja tuloratkaisun näköaloja. Jos toukokuun aikana yhteiset selvitykset eivät anna edellytyksiä tuloratkaisun rakentamiselle, SAK tukee Ihalaisen mukaan jäsenliittojaan niin, että ne saavat neuvoteltua mahdollisimman hyvät liittokohtaiset sopimukset jäsenilleen.