Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Tupo-korotukset voimaan maalis…

Uutinen

Tupo-korotukset voimaan maaliskuun alussa

Kuva: Pekka Salonen

Tulopoliittiseen sopimukseen liittyvät palkankorotukset vuodelle 2003 astuvat voimaan lauantaina 1. maaliskuuta. Palkat nousevat keskimäärin 2,9 prosenttia.

Palkkojen tupossa sovittu yleiskorotus on 17 senttiä tunnilta tai 28,39 euroa kuukaudelta, kuitenkin vähintään 1,8 prosenttia. Yleiskorotuksen lisäksi palkkoja nostavat liittoerä ja tasa-arvoerä, joiden vaikutus vaihtelee sopimusalakohtaisesti. Liittoerä nostaa palkkoja keskimäärin 0,8 ja tasa-arvoerä keskimäärin 0,3 prosenttia.

Käteen jääviä tuloja nostavat palkankorotusten lisäksi ansiotuloveron kevennykset. Tuloveroja kevennetään tänä vuonna yhteensä noin 490 miljoonalla eurolla.

Tupossa sovittujen palkankorotusten ja tuloveron kevennysten myötä keskituloisen, 2 200 euroa kuukaudessa ansaitsevan SAK:laisen käteen jäävät tulot nousevat tänä vuonna keskimäärin 44 eurolla kuukaudessa. Summa on laskennallinen ja vaihtelee sopimusalakohtaisesti.

Seuraavan kerran palkkoja korotetaan tupon mukaisesti vuoden 2004 maaliskuussa.

Solidaarinen palkkaratkaisu

Työnantajapuoli tavoitteli tupo-neuvotteluissa palkkaerojen suurentamista mm. vaatimalla suurta osaa palkkapotista työpaikoilla jaettavaksi ja ajamalla pelkästään prosenttimääräisiä palkankorotuksia. Neuvotteluissa päästiin kuitenkin ratkaisuun, jossa solidaarisuus toteutui varsin hyvin: palkkojen yleiskorotuksen sekalinja sekä sopimusalan naisvaltaisuuteen ja matalapalkkaisuuteen perustuva tasa-arvoerä takaavat, että tupo-ratkaisun avulla voidaan lisätä palkkauksen tasa-arvoisuutta. Palkkatasa-arvoa kohentaa myös samanaikaisesti tupon kanssa kuntasektorille aikaansaatu palkkausjärjestelmien viisivuotinen kehittämisohjelma.

Matalan palkkatason naisvaltaisia aloja suosiva solidaarinen tupo-linja tulee esille, kun vertaillaan eri alojen keskimääräisiä palkankorotuksia. Esimerkiksi kunnallisten perhepäivähoitajien palkankorotukset ovat 1.3.2003 keskimäärin 4,2 prosenttia, kun mukaan otetaan myös kuntasektorin kehittämisohjelmaan liittyvät korotukset. Kiinteistöpalvelualan siivoojien palkankorotukset ovat maaliskuun alussa 3,8 prosenttia ja kaupan myyjien 3,3 prosenttia. Kaikkien palkansaajien palkat nousevat keskimäärin 2,9 prosenttia.

Tupolla parannetaan myös työelämän laatua

Viime joulukuussa allekirjoitetussa tulopoliittisessa sopimuksessa sovittiin palkankorotusten lisäksi monista työelämän laatua parantavista asioista. Tupoon sisältyy esimerkiksi määräys alakohtaisesti sovittavasta neljän tunnin vähimmäistyöajasta. Jatkossa ei alle neljän tunnin työaikoja saa käyttää, jollei siihen ole erityistä perustetta tai työntekijä itse sitä toivo.

Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen asemaa parantaa tupo-neuvotteluissa sovitut ammatillisen osaamisen ja urakehitysmahdollisuuksien turvaaminen sekä ajanmukaiset työvälineet, joihin luetaan esimerkiksi atk-laitteet ja -ohjelmat sekä Internet- ja sähköpostiyhteys. Lisäksi luottamusmiesten vähimmäiskorvaus luottamustehtävien hoitamisesta nousee 48 euroon kuukaudessa.

Vuoden alussa voimaan astuneessa uudessa työttömyysturvalaissa toteutettiin tupossa sovittu työttömyysturvan parantaminen. Pitkään työelämässä olleille, tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanotuille voidaan jatkossa maksaa ansiopäivärahaa korotettuna 150 päivän ajalta entisten 130 päivän sijaan. Korotetun ansio-osan saamisen edellytyksenä on 20 vuoden työhistoria ja viisi vuotta työttömyyskassan jäsenyyttä.

Muita tupossa sovittuja laadullisia uudistuksia ovat mm. osittaisen hoitovapaan ja hoitorahan ulottaminen lapsen ensimmäisiin kouluvuosiin, vuorotyöntekijöiden terveysriskien kartoittaminen, pätkätyöntekijöiden työterveyshuollon kehittäminen ja työaikavalvonnan tehostaminen.

Tupoon sisältyy myös ulkomaisten työntekijöiden työehtojen valvonnan tehostaminen mm. työsuojeluviranomaisten valtuuksia ja resursseja lisäämällä. Lisäksi tupossa on sovittu työllistymisohjelmasta irtisanomisuhan alaisille työntekijöille ja aikuisväestön osaamisen petraamisesta mm. kohottamisohjelman resursseja lisäämällä, aikuiskoulutustuen perusosaa nostamalla ja henkilöstökoulutusta tehostamalla.

Tulopoliittinen sopimus vuosille 2003-2004