Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Aluekehittämisessä tarvitaan a…

Uutinen

Aluekehittämisessä tarvitaan ay-liikkeen näkemystä

– Ay-liikkeen tehtävänä on tuoda aluekehittämiseen mukaan henkilöstön näkemys, totesi SAK:n järjestöpäällikkö Matti Tukiainen tänään PAMin edustajiston kokouksessa pitämässään puheessaan.

– Suomen aluepoliittinen järjestelmä perustuu kuntien muodostamien maakuntaliittojen ja valtion aluehallinnon – mm. TE-keskusten – väliseen yhteistyöhön. Tähän yhteistyöhön tarvitaan mukaan myös elinkeinoelämän näkemys. Ilman SAK:laisen ay-liikkeen aktiivisuutta elinkeinoelämän näkemys jäisi työnantajapuolen, siis yritysten harteille.

Tukiaisen mukaan osallistuminen aluekehittämiseen antaa myös uutta toimintapohjaa SAK:n paikallisjärjestöjen toiminnalle. Palkansaajaliikkeen näkemys on hyvä tuoda jo kuntien tietoon, koska aluekehittäminen ja siinä tehtävät linjaukset perustuvat juuri kuntien kannanottoihin.

Tukiainen totesi, että SAK:n yhteiskuntavaikuttamisen ulottaminen paikallistasolle edellyttää myös uudenlaista suhtautumista paikallisjärjestöjen toimintaan. Hän korosti erityisesti SAK:n roolia kansalaisjärjestönä.

– Paikallisjärjestö on pienois-SAK, jonka toiminta muodostuu sen jäseninä olevien ammattiosastojen jäsenten omista tarpeista ja lähtökohdista. Paikallisjärjestö ei siis ole mikään ostettava palvelu vaan ammattiosastojen yhteistyöelin paikallistasolla sekä jäsenten vaikutuskanava paikalliseen ja alueelliseen päätöksentekoon.

– SAK:n alue- ja paikallistason toiminnan vahvistaminen on olennainen tekijä SAK:n säilyttämisessä kansanliikkeenä ja jäsenten vaikutuskanavana yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, summasi Tukiainen puheessaan. Hänen mukaansa SAK:n aluepalvelukeskusverkosto on nyt saatu suunniteltuun laajuuteensa, kun SAK:n Hämeen aluepalvelukeskus aloitti toimintansa Lahdessa viime lokakuussa.

Lisätietoja:

Järjestöpäällikkö Matti Tukiainen, puh. 0400-600 099