Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vuodenvaihde tuo muutoksia työ…

Uutinen

Vuodenvaihde tuo muutoksia työttömyysturvaan ja verotukseen

Muutoksia työttömyysturvaan ja veroihin vuonna 2006

Vuoden 2006 alussa astuu voimaan useita työttömyysturvaan, verotukseen ja sosiaalivakuutuksen maksuihin liittyviä muutoksia. Alla olevaan koosteeseen on poimittu näistä muutamia.

Työttömyysturvaan liittyviä muutoksia

Soviteltu työttömyyspäiväraha jatkuu

Sovitellun työttömyyspäivärahan maksaminen ilman enimmäisaikaa jatkuu myös vuodenvaihteen jälkeen. Sovitellun työttömyysturvaetuuden saajat voivat saada etuutta vuoden 2007 loppuun saakka etuuden enimmäismaksuajan täyttymisestä huolimatta. Tähän asti aikaraja on ollut vuoden 2005 loppuun.

Soviteltuun työttömyysetuuteen on oikeus osittain työttömillä. Soviteltua työttömyysetuutta voi työttömyysturvalain mukaan saada enintään kolme vuotta kerrallaan. Määräaikaisen lainmuutoksen johdosta soviteltua etuutta ovat kuitenkin voineet saada toistaiseksi myös ne, joilla enimmäisaika on täyttynyt.

Mahdollisuus saada edelleen soviteltua työttömyysetuutta ilman enimmäisaikaa parantaa etenkin pienipalkkaisten ja naisvaltaisten alojen työntekijöiden asemaa.

Koulutuspäivärahan työttömyysedellytys lyhenee

Koulutuspäivärahan saannin työttömyysedellytystä lyhennetään 65 työttömyyspäivään (nykyisin 85 työttömyyspäivää). Jos koulutus sisältyy työllisyysohjelmaan, koulutuspäivärahaa maksetaan ilman työttömyysedellytystä. Koulutuspäivärahan saamisen edellytyksenä olevaan työssäoloaikaan voidaan laskea mukaan myös perhevapaajaksoja.

Kotihoidon tuen vaikutus puolison työttömyysetuuteen

Työttömyysetuudesta ei enää vähennetä työnhakijan puolison saamaa kotihoidon tukea, jos puoliso itse hoitaa lasta ja saa samanaikaisesti vanhempainpäivärahaa.

Työmarkkinatuen aktivointi

Vuoden alussa voimaan tulevalla työmarkkinatuen aktivointiuudistuksella tavoitellaan pitkään työttömänä olleiden työllistymismahdollisuuksien parantamista. Työttömän työmarkkinatilanne selvitetään nykyistä paremmin ja työnhakusuunnitelmia parannetaan. Uudistukseen sisältyy ns. pitkäaikaistyöttömien yhteiskuntatakuu, jonka mukaan viimeistään 500 työmarkkinatukipäivän jälkeen alkaa erityinen aktiivikausi, jolloin työhallinnon palveluja tarjotaan tehostetusti.

Jos työnhakija on saanut työmarkkinatukea vähintään 500 päivältä, hänen oikeutensa tukeen lakkaa, jos hän kieltäytyy, eroaa tai joutuu omasta syystään erotetuksi työstä tai työhallinnon tarjoamista toimenpiteistä. Työmarkkinatukea yli 500 päivää saaneiden passiivisen tuen rahoitus jaetaan jatkossa tasan valtion ja kuntien kesken.

SAK on pitänyt työmarkkinatuen uudistusta tarpeellisena, sillä se tuo lisää voimavaroja aktiiviseen työvoimapolitiikkaan ja parantaa työttömille tarjottavien toimien laatua. Työmarkkinatuen 500 päivästä ei saa kuitenkaan tulla alarajaa aktiivitoimiin ryhtymiselle, vaan aktiivitoimia on oltava tarjolla välittömästi, kun työttömyys uhkaa pitkittyä.

Vastikkeellisuuden lisäämisen vastapainona on kiinnitettävä huomiota myös työttömän oikeusturvaan. SAK on myös edellyttänyt, että työvoimatoimistojen ja työvoiman palvelukeskusten toimintatapoja muutetaan siten, että ne voivat tarjota työttömän kannalta tarkoituksenmukaisia työllistymistä tukevia toimia.

Työllistämistukijärjestelmä korvataan palkkatuella

Työllistämistuen tilalle tulee vuoden vaihteessa palkkatuki. Työnantajalle voidaan maksaa työttömän työnhakija palkkaamiseen palkkatukea, joka jakaantuu perustukeen ja lisäosaan. Perustuki on samansuuruinen kuin työttömyysturvan peruspäiväraha eli vuoden 2006 alusta 23,50 e/pvä. Lisäosan suuruus määräytyy palkattavan henkilön yksilöllisen tilanteen mukaan.

Työttömyysturvaan korotuksia

Työttömän peruspäiväraha, ansiosidonnaisen päivärahan perusosa ja työmarkkinatuki nousevat 1.1.2006 alkaen 23,50 euroon päivässä. Alle 18-vuotiaista lapsista maksetaan lapsikorotusta, joka on vuoden alusta yhdestä lapsesta 4,45 euroa, kahdesta 6,54 euroa ja useammista lapsista yhteensä 8,43 euroa päivässä.

Lisätietoja työttömyysturvaan liittyvistä muutoksista löytyy mm. työministeriön tiedotteesta 21.12.2005 ja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta 29.12.2005.

Verotukseen liittyviä muutoksia

Työvaltaisen toiminnan tuki

Vuoden 2006 alusta lähtien työnantajat voivat saada ns. matalapalkkatukea, jos näiden palveluksessa on 54 vuotta täyttänyt työntekijä, jolle kokoaikaisesta työstä maksettava palkka on 900-2000 euroa kuukaudessa. Laki väliaikaisesta työnantajan matalapalkkatuesta on voimassa vuoden 2010 loppuun saakka.

Tilapäisen työmatkan määritelmä selkeytyy

Tuloverolakiin on tehty lisäys, jonka mukaan tilapäisenä työskentelynä pidetään pääsääntöisesti enintään kahden vuoden työskentelyä samassa työntekemispaikassa. Tietyin edellytyksin tämä aikaraja voi olla kolmenkin vuoden mittainen. Tällä tuloverolain täsmennyksellä on vaikutusta erityisesti komennusmiesten verotukseen, sillä tilapäisen työmatkan aikana voidaan maksaa verovapaita matkakustannusten korvauksia.

Muita verohallinnon muutoksia

Vuonna 2006 veroehdotus ja veroilmoitus yhdistetään ja kaikki verovelvolliset saavat esitäytetyn veroilmoituksen. Tuloveroasteikkoa lievennetään jonkin verran ja tuloveroasteikkoon tehdään kahden prosentin inflaatiotarkistus. Valtionverotukseen tulee uusi ansiotulovähennys ja kotitalousvähennyksen enimmäismäärä kaksinkertaistuu kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta. Työntekijöille myönnettävän työsuhdematkalipun verotusarvoksi tulee 75 prosenttia lipun käyvästä arvosta.

Lisätietoja verotukseen liittyvistä muutoksista löytyy valtiovarainministeriön tiedotteesta 21.12.2005.

Sosiaalivakuutuksen maksujen muutokset

Sekä työntekijöiden että työnantajien lakisääteisiin sosiaalivakuutuksen maksuihin on tulossa muutoksia vuonna 2006. Sairausvakuutuksen rahoitus uudistuu rakenteellisesti, työnantajien kansaneläkevakuutusmaksut alenevat, työttömyysvakuutuksen maksuihin tulee korotus ja osa yksityisen sektorin työnantajista ja kaikki palkansaajat saavat tilapäisen alennuksen työeläkemaksuihin. Näistä muutoksista löytyy lisätietoja SAK:n Kaija Kallisen kokoamasta muistiosta 21.12.2005.