Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n hallitus: Työsuojelun al…

Uutinen

SAK:n hallitus: Työsuojelun alasajo saatava pysäytettyä

SAK:n hallitus

SAK:n hallituksen mielestä valtion tuottavuusohjelman kohdistaminen esitetyssä laajuudessa työsuojelupiireihin romuttaa työsuojeluvalvonnan. SAK:n mielestä maan hallituksen päätös ei vastaa tämän päivän työelämän todellisia tarpeita.

– Työtapaturmat ja ammattitaudit ovat lisääntyneet, harmaa talous rehottaa ja työvoiman liikkuvuus vaatii entistä enemmän valvontatyötä. Useat ongelmat painottuvat SAK:laisille aloille. Samaan aikaan yhä pienenevillä ja pirstaloituvilla työpaikoilla työsuojeluneuvonnan ja -tarkastuksen tarve kasvaa. Työsuojelupiirien nykyisetkään resurssit eivät riitä vastaamaan näihin tarpeisiin, SAK:n hallitus sanoo maanantaisessa kannanotossaan.

– Työturvallisuuden ja työterveyden edistämisellä on keskeinen merkitys pyrittäessä turvaamaan työvoiman riittävyys ja pidentämään työuria. Henkilöstöresurssien karsimisen sijaan nyt on panostettava toimivaan alueorganisaatioon, jolle taataan riittävä asiantuntemus, resurssit ja yhtenäinen valvontakäytäntö koko maassa, SAK vaatii.

Valtioneuvoston selonteko valtion talouden kehyksistä vuosille 2009-2012 sisältää mittavia heikennysesityksiä työsuojelupiirien toimintaedellytyksiin. Aluehallintouudistuksen ja tuottavuusohjelman nimissä selonteossa esitetään sadan henkilötyövuoden vähentämistä työsuojelupiireistä vuosina 2012-2015. Tämä merkitsee noin 22 prosentin supistusta nykyisestä.

– Mikäli hallitus toteuttaa näin laajat työsuojelupiirien henkilöstövähennykset, se toimii vastoin eduskunnan ja sosiaali- ja terveysministeriön linjauksia sekä EU:n työterveys- ja turvallisuusstrategiaa, joiden mukaan työsuojeluviranomaisten resursseja on vahvistettava, SAK huomauttaa.

Eduskunta on edellyttänyt, että hallitus seuraa työsuojelupiirien resurssien riittävyyttä ja huolehtii siitä, että ne pystyvät selviytymään valvontavelvoitteistaan. Työsuojelupiireille on viime vuosina annettu uusia tehtäviä kuten tilaajavastuun, tietosuoja-asioiden, työelämän yksityisyyden suojan ja yhdenvertaisuusasioiden valvonta. EU:n tavoitteena on vähentää työtapaturmia 25 prosentilla vuoteen 2012 mennessä. Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt päätöksen, että työsuojelupiirien tekemiä tarkastuksia tulee lisätä 50 prosentilla vuoteen 2012 mennessä.