Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Rakkaalla lehdellä on monta ro…

Uutinen

Rakkaalla lehdellä on monta roolia

Arvo 10 vuotta

Mikä on järjestölehti, asiakaslehti, aikakauslehti, tietokanava ammattiliittojen nuorille jäsenille, arjen luksusta ja järjestöase? No sehän on Arvo, SAK:laisten nuorten oma lehti, joka alkaa olla pian varhaisteini-iässä.

Arvon 10-vuotista taivalta juhlistettiin keskiviikkona juhlakalun näköisessä seminaarissa: tarjolla oli tiukkaa asiaa viihdyttävässä paketissa.

Arvo porskuttaa paperilehtenä, vaikka paine verkkoon on media-alalla kova. Paneelikeskustelussa pohdittiin, pitäisikö paperilehdet peitellä jo haudan lepoon, kun verkko kutsuu.

Printti elää

Ammattiliittojen julkaisemien lehtien määrä on laskenut rajusti. Kun 1970-luvulla lehtiä ilmestyi kaikkiaan 600 numeroa vuodessa, nyt lehtiä julkaistaan enää pari sataa. Minne sisällöt ovat menneet? Osa on siirtynyt verkkoon, osa hiipunut tai kuollut pois.

Paneeliin osallistunut SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner on julkisuudessa kertonut, ettei juuri lue lehtiä. Suhdettansa paperilehtiin hän kuvaili sallivaksi.

– En lue. Mutten pahoita mieltäni, jos joku muu niitä haluaa lukea.

Toisen panelistin, Journalistiliiton puheenjohtajan Arto Niemisen suhde sanomalehtiin paljastui aika lailla päinvastaiseksi.

– Järjetön, kuului vastaus lukutottumuksiin. Hän kertoi lukevansa kaikki puoluelehdet, ay-jäsenlehdet ja viittä eri päivälehteä, joka päivä.

– Demari kertoo, mitä demarit ajattelevat. Puolueen nettisivut ovat pelkkää propagandaa, Nieminen havainnollisti ilmeisen laajamittaisen uutisriippuvaisuutensa taustoja.

Liittolehdet kertovat ihmisistä

Ay-lehdistön nykytilaan paneeli suhtautui varovaisen myönteisesti.

– Osa on hyviä, osa surkeita. Huonoimpia ovat ne, joita tekevät muut kuin ammattijournalistit, Arto Nieminen kiteytti. Hänen mielestään erillistä ay-journalismin luokitusta ei edes tarvita. Laatujournalismin kriteerit ovat kaikille samat.

Jungner peräänkuulutti tiedonvälitykseen ja tarinankerrontaan tunteita. Tässä ammattiliittojen lehdet ovat keskivertoa parempia, hän kehaisi.

– Ay-lehdistö jostain syystä ollut immuuni koko maan kattavalle pessimismille. Näissä lehdissä on usein henkilökuvia, aitoja, optimistisiakin tarinoita, Jungner pohti.