Suomalainen työelämä Euroopan parhaaksi
Kohti parempaa työelämää ja pidempiä työuria mennään jo useissa ala- ja yrityskohtaisissa kehittämishankkeissa. Työ- ja elinkeinoministeriön visiossa Suomen työelämä on Euroopan parasta vuonna 2020.
Nakkila Groupissa työhyvinvoinnin kehittämishanke aloitettiin panemalla paikat kuntoon. Erityistä huomiota kiinnitettiin työympäristön siisteyteen ja hyvään järjestykseen, kertoo työsuojeluvaltuutettu Timo Sulonen.
Sulosen työnantaja, 70 henkeä työllistävä Nakkila Group, on mukana teknologiateollisuuden hyvinvointi- ja tuottavuushankkeessa Hyvä työ – Pidempi työura.
– Yleinen siisteys ja lajittelun ja kierrätyksen kuntoon laittaminen oli näkyvä juttu, jolla hanke oli hyvä aloittaa. Kaikki huomasivat, että nyt systeemi muuttuu, Sulonen sanoo.
Muun muassa erilaisia säiliöitä valmistava Nakkila Group lähti mukaan jo hankkeen pilottiin 18 muun yrityksen kanssa. Nyt yrityksiä on mukana yli 50 ja hanke laajenee edelleen.
Useita hankkeita käynnissä SAK:laisilla aloilla
Samantyyppisiä kehittämishankkeita on parhaillaan käynnissä useilla SAK:laisilla aloilla niin teollisuudessa kuin yksityisellä ja julkisella palvelusektorilla.
Hyvä työ – Pidempi työura -hanke on malliesimerkki toiminnasta, jota työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) lanseeraamassa työelämän kehittämisstrategiassa tavoitellaan. Tähtäin on vuodessa 2020, jolloin suomalaisen työelämän pitäisi olla Euroopan parasta ja kaikkien työpaikkojen työelämän laadun ja työn tuottavuuden näkökulmasta vähintään hyvällä perustasolla.
Henkilöstön edustajat mukana
TEMin strategian ydinajatus on, että muutokset tehdään työpaikoilla koko henkilöstön voimin, ei ylhäältä päin sanelemalla. Tätä ajatusta toteuttaa myös Hyvä työ – Pidempi työura -hanke. Hanke on kirjattu työehtosopimukseen ja sen työpaikkakohtaisessa suunnittelussa ovat alusta asti mukana myös henkilöstön edustajat.
Nakkila Groupissa yhteistyö ja tiedonkulku ovat parantuneet ja mahdollisuudet työaikajoustoihin lisääntyneet. Lyhyissä enintään kolmen päivän sairauspoissaoloissa on siirrytty oma ilmoitus -käytäntöön.
Timo Sulosen mukaan merkittävä muutos parempaan oli mahdollisuus työvuorojen vaihtamiseen omien tarpeiden mukaan. Nakkila Groupissa töitä tehdään kahdessa kymmenen tunnin vuorossa. Osa työntekijöistä on nyt vaihtanut pysyvästi joko aamu- tai iltavuoroon.
Jatkossa panostetaan osaamiseen
Teknologiateollisuuden Hyvä Työ – Pidempi Työura -hankkeesta valmistui kesäkuun alussa vaikuttavuustutkimus. Sen mukaan hanke on edistänyt erityisesti nuorten työntekijöiden ja alle 35-vuotiaiden toimihenkilöiden työhyvinvointia. Erityisesti on parantunut työmotivaatio, työjärjestelyt, esimiehiltä saatu palaute ja luottamus työnantajaan. Yrityskohtaiset erot muutoksissa ovat kuitenkin suuria.
Nakkila Groupissa hanke jatkuu työntekijöiden osaamisen kehittämisellä. Syksyllä on tarkoitus toteuttaa kysely, jolla kartoitetaan koulutustarpeita. Kyselyn pohjalta räätälöidään henkilökohtaisten tarpeiden mukaista täsmäkoulutusta.
Tähän asti paras hanke
Nakkila Group sai keväällä työmarkkinajärjestöjen Tuottavuuden pyöreän pöydän jakaman tuottavuusyhteistyö -kunniamaininnan. Yli 20 vuotta työsuojeluvaltuutettuna toiminut Sulonen on kunniamaininnasta ylpeä.
– Tämä on ehdottomasti paras hanke missä olen ollut mukana. Tässä on aitoa yhteistyötä ja työntekijälähtöisyyttä.
Palaute on ollut hyvää myös työntekijöiltä, vaikka aluksi moni epäili.
– Täytyy myöntää, että itsekin olin aluksi epäilevällä kannalla. Monenlaisiin kehittämishankkeisiin olen vuosien varrella osallistunut, ja aina ne ovat tupanneet jäämään paperille. Niitä ei ole osattu viedä käytäntöön.
Pirjo Pajunen