Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK hallituksen kehyspäätökses…

Uutinen

SAK hallituksen kehyspäätöksestä: Palkansaajille vain vähän uutta

Valtiontalouden budjettikehys vuosille 2008-2011

Hallituksen päättämät menokehykset vuosille 2008-2011 antavat palkansaajaväestölle vain vähän uutta. Aamuisin työhön matkaaville suomalaisille tämänkertainen kehyspäätös tarjoaa harvinaisen vähän parannuksia.

Hallitus vähentää työssäkäynnin kannattavuutta pidättäytymällä pienipalkkaisten veronkevennyksistä ja lisäämällä muiden etuisuuksia. Vaikka suhdannetilanne ei yleisiä veronkevennyksiä puollakaan, olisi työllisyyden ja verotuksen rakenteen kehittämisen vuoksi pitänyt pienipalkkaisten ansiotuloveroja keventää. Yleisesti hallituksen linjaus siitä, että tuloverotuksen mitoituksessa ja ajoituksessa otetaan huomioon myös palkkaratkaisut, on oikea.

Hallitus on ohjelmansa vastaisesti lisäämässä pienituloisten lapsiperheiden tuloloukkuja korottamalla päivähoitomaksuja. Erityisen heikolta näyttää yksinhuoltajien tilanne, joiden työssäkäyntimahdollisuuksia tehdyt päivähoitolinjaukset tulevat todella vähentämään. Nykyisin ns. nollamaksuluokkaan kuuluu reilut 10 prosenttia päivähoidossa olevista lapsista ja yksinhuoltajien lapsista lähes puolet. Yksinhuoltajan lapsilisään tuleva 10 euron korotus tuskin kattaa edes kulujen nousua.

Työllisyysmäärärahojen suuntaaminen yrityksissä tapahtuvaan tukityöllistämiseen ja ammatilliseen koulutukseen voi osoittautua haasteelliseksi linjaukseksi. Jo edellisen hallituksen aikana on edetty tähän suuntaan, mutta ongelmana on koko ajan ollut löytää riittävästi kiinnostuneita yrityksiä tuella työllistämään tai kouluttamaan työttömiä työnhakijoita. Työnantajien vastuuta palkata muun muassa tukityöllistettyjä pitäisi vahvistaa. Hallituksen päätös voikin heikentää erityisesti pitkäaikaistyöttömien aktiivitoimien piiriin pääsyä.

Osaamispanostukset menevät pääosin korkeakoulutukseen. Oppisopimuskoulutuksen lisäpaikkoja on tulossa odotuksiin nähden hyvin vähän, eikä aikuisten muuhun ammatilliseen koulutukseen ole luvassa lisäpanostuksia. Erityisen huolissaan SAK on vähän koulutetuista palkansaajista. Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken juuri sovittu aikuiskoulutuksen kokonaisuudistuksen toteuttaminen vaatii taloudellisia panostuksia ja niihin pitää varautua.

Uusien liikenneväylien ja väylien ylläpidon vaatimat lisäpanostukset jäävät kehyspäätöksessä tulevan selonteon varaan. Tien ja radanpidon määrärahoihin tarvitaan tasokorotus jatkuvan vuosittaisen vajeen poistamiseksi. Erityisesti radanpidon tilanne on hankala, eikä sitä myöskään helpotettu kehysten yhteydessä sovitussa lisäbudjetissa.

Kehäradan toteuttamisessa edelleen jatkuva epävarmuus ja rakentamisen lykkääminen viivästyttävät asuntotuotantoa pääkaupunkiseudulla. Tämä ei voi olla pahentamatta työmarkkinoiden ns. kohtaanto-ongelmia. Hanketta on kiirehditty muun muassa logistiikka-alojen työmarkkinaosapuolten toimialavuoropuhelussa.

Kolmikantayhteistyössä SAK pitää edelleen tärkeänä, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt vievät yhdessä sopien työelämän ja sosiaaliturvan kehittämishankkeita eteenpäin. SAK haluaa, että hallituksen ja järjestöjen 16. toukokuuta sopimien asioiden eteenpäin vieminen aloitetaan viipymättä.