Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Perhevapaisiin uudistuksia

Uutinen

Perhevapaisiin uudistuksia

Kuva: Ville Juurikkala.

Molemmat vanhemmat voivat jatkossa olla yhtäaikaa osittaisella vanhempainvapaalla

Eduskunta käsittelee parhaillaan perhevapaiden uudistamista koskevaa lakiesitystä, jonka on tarkoitus astua voimaan vuoden 2003 alussa. Lakiesitys pohjautuu perhevapaiden uudistamista pohtineen työryhmän esitykseen, joka valmistui noin vuosi sitten. Työryhmän perustamisesta sovittiin tupo-ratkaisun yhteydessä vuoden 2000 syksyllä.

Lakiesityksen suurin muutos nykyiseen vanhempainvapaajärjestelmään on mahdollisuus osittaiseen vanhempainvapaaseen. Esityksen mukaan vanhempainvapaa voidaan jakaa siten, että molemmat vanhemmat käyvät osa-aikaisesti työssä ja hoitavat osa-aikaisesti lasta. Osittaisen vanhempainvapaan jakson on kestettävä vähintään kaksi kuukautta. Enimmillään se voi olla vanhempainvapaan mittainen eli 158 arkipäivää.

Työajan lyhentämistavan voi sopia vapaasti. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi molempien vanhempien päivittäisen työajan lyhentäminen tai lyhennetyn työviikon tekeminen niin, että toinen vanhemmista tekee kolmipäiväistä ja toinen kaksipäiväistä viikkoa.

Molemmat vanhemmat sopivat oman työnantajansa kanssa työajan lyhentämisestä niin, että kummankin työaika ja palkka ovat 40-60 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän työajasta ja palkasta. Osittaisena vanhempainrahana maksetaan kummallekin vanhemmalle puolet täydestä vanhempainrahasta – sitä ei siis suhteuteta tarkalleen palkan alenemiseen. Osittaisen vanhempainrahan edellytyksenä on, että vanhemmat hoitavat lastaan itse.

Mikäli toinen vanhemmista jo tekee edellä mainitut aikarajat täyttävää osa-aikatyötä, ei hänen tarvitse enää lyhentää työaikaansa. Käytännössä äiti voi siis palata aiempaan osa-aikatyöhönsä ja saada sekä palkkaa että osittaista päivärahaa. Isä puolittaa siinä tapauksessa työaikansa ja alkaa myös saada osittaista päivärahaa. Osittaiselle vanhempainvapaalle siirtyminen on mahdollista myös silloin, kun äiti on ilman työsuhdetta äitiysvapaalla ollessaan, mutta löytää työpaikan ja sopii osa-aikaisesta työstä vanhempainvapaan aikana.

Muita uudistuksia

Isälle lisää omaa vapaata
Lakiesityksessä nykyinen 18 arkipäivän isyysvapaa säilyy muuttumattomana. Sen voi pitää milloin tahansa äitiys- ja vanhempainvapaan aikana enintään neljässä jaksossa. Isä saa esityksen mukaan kuitenkin 12 arkipäivää lisää vapaata välittömästi vanhempainvapaan päätyttyä, mikäli hän on pitänyt vähintään viimeiset 12 arkipäivää vanhempainvapaata.

Ottoisien asema paranee
Ottoisät saavat uudistuksen myötä samat oikeudet isyysvapaisiin kuin biologisetkin isät. Ottovanhemmat ovat jatkossa oikeutettuja osittaiseen vanhempainvapaaseen ja -rahaan.

Lisää valinnanvapautta monikkoperheille
Mikäli perheeseen syntyy samalla kertaa useampi kuin yksi lapsi, pidennetään vanhempainrahakautta 60 arkipäivällä kutakin seuraavaa lasta kohti. Lakiuudistuksen myötä perheet voivat päättää jatkoajan tai sen osan pitämisestä yhtäaikaisesti.

Isälle vanhempainrahaa äitiysrahakaudella
Nykyisen lainsäädännön mukaan isällä ei ole oikeutta päivärahaan, jos hän joutuu jäämään kotiin hoitamaan lasta äidin tultua kykenemättömäksi vastaamaan lapsen hoidosta äitiysrahakaudella. Nyt lakia muutetaan niin, että mikäli äiti sairastuu äitiysrahakauden aikana eikä kykene hoitamaan lasta ja sairaus jatkuu yli sairausvakuutuslain omavastuuajan (1+9 arkipäivää), maksetaan vanhempainrahaa isälle. Mikäli isä jatkaa ansiotyössä ja järjestää lapsen hoidon muulla tavoin, maksetaan hänelle vähimmäispäivärahaa äidin sairauden ajalta.

Lisätietoja

Mirja Janéruksen artikkeli ”Esitys perhevapaauudistukseksi annettu eduskunnalle”