Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Itsekkyys ei saa vaarantaa ay-…

Uutinen

Itsekkyys ei saa vaarantaa ay-liikkeen vaikutusvaltaa (19.11.1999)

SAK:n johtaja Pekka Ahmavaaran mielestä itsekkyys ei saa vaarantaa ay-liikkeen vaikutusvaltaa, joka perustuu vahvaan ja yhtenäiseen ay-perheeseen ja sen mahdollisuuteen harjoittaa tulopolitiikkaa.

– Pelkään, että joidenkin yksittäisten liittokierrosta puolustavien puheenvuorojen taustalla kummittelee syvempikin työmarkkinapolitiikan pohjavire: että tulopolitiikka on liiton edunvalvonnan este ja että siitä on päästävä kokonaan eroon. Että keskusjärjestö kahlitsee liittojen toimintavapautta ja että sen vaikutusvaltaa on vähennettävä ja määriteltävä sille entistä pienempi pilttuu. Että ay-liikkeen tehtävä on neuvotella vain työehdoin sovittavista palkoista ja alakohtaisista tekstikysymyksistä ja että se tehtävä kuuluu vain ja ainoastaan liitoille, kullekin voimiensa mukaan, Ahmavaara sanoi puhuessaan tänään SAK:n valtuuston kokouksessa Kiljavalla.

Ahmavaara toivoikin tulkinneensa puheenvuorot väärin, sillä ne ilmentävät Ahmavaaran mielestä ay-liikkeen historian vääräksi ja perin juurin virheelliseksi osoittamaa ajattelutapaa, syndikalismia, joka hänen mukaansa olisi sopimusyhteiskunnan tuho. Sellaisella linjalla on Ahmavaaran mukaan myös kotimaisia esikuvia.

– STK:n taannoiset ”saatanalliset säkeet” pyrkivät lopettamaan keskitetyn sopimuspolitiikan ja hajauttamaan sitä, ei vain liitto- vaan myös yritystasolle. Siitä ajattelumallista nykyinen TT on luopunut sopimusyhteiskunnan hyväksi. Muistamme myös Esko Ahon hallituksen ay-vastaisuuden ja kolmikantaopin: Suomen Pankki hoitakoon rahapolitiikan, maan hallitus finanssipolitiikan ja ay-liike palkkapolitiikan ja vain sen.

– Näitä teemoja kehitteli edelleen vielä vuosi sitten ajankohtainen Kepun työreformi. Kaikkia näitä yhdistää tarve vähentää ay-liikkeen vaikutusvaltaa. Emmekä kai me – tai kukaan meistä – haluaa edistää samaa ajattelua, liittyä samaan seuraan ja vaarantaa ay-liikkeen vaikutusmahdollisuuksia itsekkyyden vuoksi? Ahmavaara kysyi.