Työnantajalla pitää olla kasvot (14.5.2000)
– Työntekijäpuoli arvostaa sitä, että syvän lamankaan aikana perinteisissä perheyrityksissä ei henkilöstöä sanottu irti yhtä usein kuin muussa yrityskentässä. Palkansaajien näkökulmasta ei olekaan yhdentekevää, kuka yrityksen omistaa. Omistajuudella on vaikutusta siihen, millä periaatteilla henkilökuntaa kohdellaan. Ay-liikkeen kannalta on hyvä asia, jos omistajalla on kasvot. Silloin hänen kanssaan tehtyihin sopimuksiin ja sanaan voi paremmin luottaa. Vakaa ja pitkäjänteisesti yrityksen kehittämiseen sitoutunut työnantaja on mitä suurimmassa määrin myös työntekijän etu, totesi SAK:n apulaisosastopäällikkö Matti Viialainen Perheyritysten liiton seminaarissa tänään Lahdessa.
Viialaisen mukaan Yhdysvalloista meillekin kopioitu ajattelu, jossa koko yritystoiminnan ainoaksi päämääräksi korotetaan osakkeen omistajien sijoitukselleen saaman tuoton maksimointi, ns. share-holder-value, johtaa liian usein lyhytnäköisiin ratkaisuihin. Palkattu johto pakotetaan ja optioilla suorastaan kannustetaan vähentämään työntekijöitä, jotta osakkeiden pörssinoteeraus nousisi. Perheyritykset voivatkin Viialaisen mukaan edustaa toisenlaista lähestymistapaa, jossa kunnioitetaan muitakin arvoja kuin vain lyhytnäköistä voitontavoittelua.
– Useimmille pitkän linjan yrittäjille oma yritys on elämäntehtävä ja huolehtiminen työntekijöistä kunnia-asia. Nämä arvot eivät ole vanhanaikaisia vaan yksi eurooppalaisen yhteiskuntamallin ja talouden kulmakivi. Eettisesti kestäviä periaatteita vaaliva yrittäjyys ei ole vastakohta kilpailukyvylle. Vakaa ja pitkäjänteinen omistajapolitiikka, jota perheyritykset useimmiten edustavat on pikemminkin nähtävä yhdeksi reaalista kilpailukykyä lisääväksi tekijäksi, Viialainen painotti.
– Työntekijäpuolen kannalta on hyvä, jos sukupolven vaihdokset sujuvat perheyrityksissä ongelmitta niin, että työpaikat säilyvät eikä synny tarpeetonta epävarmuutta yrityksen jatkajasta. Maan hallituksessa onkin parhaillaan valmisteilla toimia, joilla sukupolven vaihdoksia pyritään helpottamaan. SAK arvioi näitä mm. perintöveroon liittyviä huojennusehdotuksia osana verotuksen kokonaisratkaisuja. Etusijalle on SAK:n mielestä pantava työhön kohdistuvat verokevennykset, Viialainen korosti.
– Työntekijäpuolen vähimmäisturvan kannalta olennaisinta tällä hetkellä on, että työsopimuslaki annetaan eduskunnalle sopimusyhteiskuntaa vahvistavassa muodossa, kuten asiaa valmistellut komitea esitti. Uskomme, että suomalaiset vastuuntuntoiset perheyrittäjät ja heidän liittonsa ovat myös järjestäytyneen sopimustoiminnan kannalla, koska se luo yrittäjienkin kaipaamaa vakautta työehtoihin ja takaa reilun pelin hengessä samat säännöt kaikille yrityksille. Silloin edellytykset ay-liikkeen ja perheyritysten vuoropuhelun jatkamiselle ovat suotuisat, Viialainen sanoi.
Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Matti Viialainen, puh. 040 – 760 6250