Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Huutola: Työelämän ihmis…

Uutinen

SAK:n Huutola: Työelämän ihmisoikeudet kuuluvat kaikille

Huutola Matti

Suomen Yrittäjien kehotus jättää palkankorotukset maksamatta ja ehdotukset nuorten alipalkkauksesta nakertavat yrittäjäjärjestön uskottavuutta vakavasti otettavana työelämän kehittäjänä.

– Yrittäjäjärjestöjen työelämään tavoittelema vapaehtoisuuden meininki on nähtävillä Euroopan kriisi- ja kehitysalueilla, ja siksi meidän tiemme on toinen. Suomessa työelämän ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, muistuttaa SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola.

Suomessa on neuvoteltu palkka ja muut rakenteelliset kehityspolut niin, että talouden kasvu, tuottavuus ja ostovoima on otettu huomioon. Ostovoiman parantuminen on saatu aikaan yhdistämällä palkka- ja veroratkaisut. Työmarkkinaosapuolten toimesta on sovittu myös sosiaaliturvan eduista ja kustannuksista niiltä osin, jotka ovat työmarkkinaosapuolten vastuulla.

Huutola pitää tärkeänä, että vauhdilla muuttuvaa työelämää uudistetaan lainsäädännöllä sekä alakohtaisin työehtosopimuksin.

– Nyt on palattu tavoittelemaan laajempia sopimuksia, joihin sitoutuminen edellyttää uskottavia ja vakavasti otettavia sopijaosapuolia. Yrittäjäjärjestöllä ei ole ollut halukkuutta sitoutua vakautta ja ennustettavuutta tuoviin työmarkkinaratkaisuihin ja näin näyttää olevan jatkossakin, pahoittelee Huutola.

Huutola muistuttaa, että SAK on tehnyt yrittäjäjärjestön kanssa yhteistyötä, ja rakentavaa vuoropuhelua on kyetty käymään. Monista asioista ja kehitysvirroista on oltu samalla linjalla. Tämä on luonnollista, sillä merkittävä osa pienistä yrityksistä on tosiasiassa työntekijän asemassa ja heillä on samat ongelmat.

– Toivottavasti yhteistyönedellytykset ovat jatkossakin mahdollisia, toteaa Huutola.