Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Suomalaiset sanovat ei eläkkei…

Uutinen

Suomalaiset sanovat ei eläkkeiden ja sosiaalietuuksien leikkauksille

Rakennustyömaalla. Kuva: Ville Juurikkala

Suomalaiset eivät hyväksy eläkkeiden ja sosiaalietuuksien leikkaamista keinona turvata julkisen sektorin talous. 94 prosenttia on sitä mieltä, että eläkkeitä ei pidä leikata ja 82 prosenttia vastustaa sosiaalietuuksien leikkauksia. 75 prosenttia vastaajista vastustaa eläkeiän nostamista. Julkisen omaisuuden myymistä talouden turvaamiseksi kannattaa 62 prosenttia vastaajista.

Enemmistö kansalaisista hyväksyy työurien pidentämisen, jos se tehdään parantamalla työhyvinvointia (73 %) tai nopeuttamalla opiskeluun hakeutumista ja lyhentämällä opiskeluaikoja (73 %).

Eläkkeiden ja sosiaalietuuksien leikkauksien lisäksi enemmistö kansasta tyrmää valtion ja kuntien henkilöstön palkkojen alentamisen (kielteisesti suhtautuu 76 prosenttia vastaajista), lisävelan oton (76 %) ja eläkeiän noston (75 %).

Käyttömaksut ja verojen kiristykset jakavat kansaa. 47 prosenttia kansasta hyväksyy käyttömaksujen korotukset ja 43 prosenttia verojen kiristykset julkisen talouden turvaamiseksi.

Tiedot ilmenevät palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan työmarkkinapoliittisesta tutkimuksesta, jonka on tehnyt TNS Gallup.

Järjestäytymistä pidetään tärkeänä

Valtaosa suomalaisista (88 %) kokee ammatillisen järjestäytymisen nykyaikana vähintäänkin melko tarpeelliseksi. Tulos korreloi edellisen, kahden vuoden takaisen tutkimustuloksen kanssa.

Järjestäytymisen merkitys korostuu kaikissa ikäryhmissä, mutta nuoret suhtautuvat kriittisemmin kuin vanhemmat ikäluokat. Edelliseen tutkimukseen verrattuna 25-34-vuotiaiden ryhmässä järjestäytymisen tarpeellisuuteen suhtaudutaan nyt kriittisemmin. Kuitenkin nuoristakin 82 prosenttia pitää järjestäytymistä vähintäänkin melko tarpeellisena.

Tärkeimmät syyt kuulua ammattiliittoon ovat entiset. Tärkeintä on palkka- ja työsuhdeturva (53 prosenttia vastaajista), sitten ansiosidonnainen työttömyysturva (26 %) ja kolmanneksi jäsenyyden yleistä turvallisuutta antava suoja (7 %).

Etujärjestöjä arvostetaan

Enemmistö suomalaisista arvostaa etujärjestöjä. 66 prosenttia vastaajista arvostaa paljon tai melko paljon SAK:ta, 63 prosenttia Suomen yrittäjiä, 57 prosenttia Akavaa ja 56 prosenttia STTK:ta. Tutkimus osoittaa, että kevään työmarkkinaselkkaukset eivät ole syöneet etujärjestöjen arvostusta vaan se on vakaalla pohjalla.

TNS Gallupin tutkimus tehtiin henkilöhaastatteluina maalis-huhtikuussa. Siihen osallistui 1 021 vastaajaa. Luottamusväli tutkimuksessa on +/-3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimus löytyy kokonaisuudessaan oikeanpuoleisen palstan linkkien kautta.