Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset EAY uskoo Suomen mallin palaut…

Uutinen

EAY uskoo Suomen mallin palauttavan luottamuksen EU:n kehittämiseen

EAY:n pääsihteeri John Monks

(SAK, STTK, AKAVA, EAY) Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY jätti pääministeri Matti Vanhaselle tänään kannanottonsa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaan. Kannanoton luovutti EAY:n englantilainen pääsihteeri John Monks.

Keskeinen teema seuraavalle kuudelle kuukaudelle on rohkaista jäsenmaita sijoittamaan innovaatioihin ja teknologiaan Suomen esimerkin mukaisesti, jotta EAY:n tärkeänä pitämien hyvien työpaikkojen määrä saadaan kasvuun.

Euroopan unionin pitää pystyä tuottamaan myönteisiä tuloksia, jotta kansalaisten ja työntekijöiden suurimpiin huoliin voidaan vastata ja saada heidän luottamuksensa ja tukensa EU:lle, painotti John Monks. ”Suomen esimerkki on erittäin tärkeä, jotta ympäri Eurooppaa voidaan vahvistaa myönteistä ilmapiiriä ja määritellä Euroopan taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen malli laajentuneessa EU:ssa ja globalisoituneessa maailmassa.”

EAY:n kannanotossa nostetaan kolme asiaa painopisteiksi: sosiaalinen Eurooppa, sisämarkkinoiden sosiaalinen ulottuvuus sekä kaupan merkitys EU:n ulkosuhteissa.

EAY toivoo tulevan puheenjohtajuuskauden aikana keskustelua erityisesti työelämän joustojen ja turvajärjestelmien (flexicurity) suhteesta tuottavuuteen, työyhteisöihin ja työelämän tasapainoiseen kehittämiseen. Työmarkkinaosapuolten on oltava kiinteästi mukana tässä valmistelussa.

Kannanotossa painotetaan, että EU:n sisämarkkinoiden kehittäminen ja kilpailukyvyn vahvistaminen esimerkiksi palveludirektiivin avulla on hoidettava niin, että työntekijöiden ja kansalaisten asema ei heikkene.

Kannanotossa toivotaan puheenjohtajamaan huolehtivan siitä, että ammattiliitot voisivat olla mukana EU:n ulkosuhteisiin liittyvissä kysymyksissä ja että työelämän kysymykset olisivat esillä EU:n ja kolmansien maiden välisissä keskusteluissa.

EAY pyytää tulevaa puheenjohtajamaata aloittamaan selvitystyön, jolla perustuslakiuudistuksen umpikujaa voitaisiin ryhtyä avaamaan. ”Pelkkä tuumaustauon jatkaminen ei riitä”, sanoi Monks.

EAY:n delegaatiossa olivat pääsihteeri John Monksin lisäksi järjestön espanjalainen puheenjohtaja Candido Mendez, SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen, STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää ja AKAVAn puheenjohtaja Risto Piekka.

Koko kannanotto: Palkansaajaliikkeen muistio Suomen puheenjohtajuuskaudelle Euroopan Unionissa (pdf)

Lisätietoja

  • Marjaana Valkonen, SAK, puh 0400 705 136
  • Risto Kousa, STTK, puh. 040 501 6510
  • Markus Penttinen, AKAVA, puh. 040 772 8861
  • Patricia Grillo, EAY, viestintäpäällikkö, puh. +32 2 224 0430, matkapuhelin +32 477 770 164, Pgrillo@etuc.org