Maailmanpankki kehottaa heikentämään työsuhdeturvaa
Päinvastaisista lupauksistaan huolimatta Maailmanpankki yhä suhtautuu nurjasti työsuhdeturvaan ja muuhun sosiaaliturvaan. Se ilmenee Washingtonissa päämajaansa pitävän mahtavan kehitysrahoituslaitoksen keskiviikkona julkaisemasta Doing Business 2010 -vuosikirjasta. Teos on Maailmanpankin laajalevikkisin julkaisu.
Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC on tuoreeltaan arvostellut Maailmanpankkia lupauksensa pettämisestä ja pysymisestä sosiaaliturvan heikentämistä ajavalla linjallaan. Kirjassa eri maiden päättäjiä kehotetaan pienentämään irtisanotuille työntekijöille maksettavia irtisanomiskorvauksia sekä lyhentämään irtisanomisaikoja tai lopettamaan ne kokonaan.
Huhtikuussa 2009 Maailmanpankki esitti julkisesti, että sen linjana ei ole pitää sosiaaliturvaa liike-elämän etujen vastaisena. Samalla pankki sitoutui myös poistamaan lainaehdoistaan niin sanotun työmarkkinoiden joustavuusmittarin.
Doing Business 2010 -vuosikirjassa moititaan Hondurasia irtisanomiskorvausten parantamisesta ja irtisanomisaikojen pidentämisestä. Portugalille kirjassa annetaan miinuspisteitä päätöksestä pidentää irtisanomisaikoja kahdella viikolla.
Saman ajattelutavan perusteella tekstissä kehutaan Valko-Venäjää, Ruandaa, Makedoniaa ja Mauritiusta työsuhdeturvan heikentämisestä. ITUCin mukaan Maailmanpankki on lykännyt vuodella lupaustaan kuulla Kansainvälistä työjärjestöä ILOa, ay-järjestöjä ja työnantajia työntekijöiden sosiaaliturvaa koskevien lainaehtojen kehittelyssä.
Maailmanpankissa suurinta äänivaltaa käyttävät Yhdysvallat ja muut vauraat länsimaat.