Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työpaikoilla kahden kerroksen …

Uutinen

Työpaikoilla kahden kerroksen väkeä – terveyserot kasvaneet

Haaste työterveyshuollolle ja johtamiselle

Marja Erkkilä

Työikäisten terveyserot ovat kasvaneet huolestuttavasti. Kun verrataan 35-vuotiaan duunarimiehen elinajan odotetta samanikäisen ylemmän toimihenkilömiehen odotteeseen, on ero 6,6 vuotta. Kaksikymmentä vuotta sitten ero oli vuotta pienempi. Myös naisilla elinajanodotteen ero on kasvanut vuodella.

Uusimpien tutkimusten mukaan ruumiillisella työkuormalla on luultua suurempi vaikutus terveyseroihin. Myös työpaikan huono henki lisää sairastavuutta. Työpaikoilla, joissa on alhainen sosiaalinen pääoma, masennusta ja tupakointia esiintyy enemmän kuin hyvin johdetuissa työpaikoissa. Suomalaisilla työpaikoilla on myös kiusaamista enemmän kuin muissa Euroopan maissa.

&#;8211 Työterveyshuollolla ja johtamisella on suuri haaste ennaltaehkäistä sairastavuutta. Terveyttä edistävät toimet on aloitettava niistä työntekijäammateista, joissa elintapojen ja työn riskitekijät kasautuvat, sanoi SAK:n apulaisjohtaja Marja Erkkilä Työterveyspäivillä Messukeskuksessa.

Monilla suorittavaa työtä tekevällä on työoloista ja elintavoista aiheutuva terveyttä heikentävä kaksoiskuormitus. SAK:laissa ammateissa työskentelevillä tapaturma- ja ammattitautialttius, fyysinen kuormitus sekä altistuminen mm. kemikaaleille ja melulle ovat suurempia kuin toimihenkilöillä. Lisäksi työntekijäammateissa esiintyy paljon kiireestä ja epävarmuudesta aiheutuvaa psyykkistä kuormitusta. Osa terveyseroista johtuu näistä työoloihin liittyvistä tekijöistä. Toinen osa aiheutuu erilaisista elintavoista. Vähemmän koulutetut käyttävät alkoholia ja tupakoivat keskimäärin enemmän kuin korkeasti koulutetut. Myös ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat monesti erilaiset. Duunariammateissa hyvätasoinen järjestetty työpaikkaruokailu on harvinaisuus.

Alkoholin käyttöön puututtava herkemmin

– Olennaista on, että työnantajat ostavat hyvää työlähtöistä työterveyshuoltoa kaikille työntekijöilleen, myös pätkätyöläisille, vaati Erkkilä. Se sisältää hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaisen ennaltaehkäisevän toiminnan, jossa jalkaudutaan työpaikalle ja tehdään kunnolliset työpaikkaselvitykset ja riskien kartoitukset. Lisäksi kaikille henkilöstöryhmille tulee taata samantasoiset sairaanhoitopalvelut. Eräässä rakennusalan yrityksessä oli toimihenkilöille parempi terveydenhoitosopimus kuin työntekijöille. Hovioikeus totesi, että se on vastoin työsopimuslain tasapuolisen kohtelun vaatimusta ja vaati asian korjaamista.

Työterveyshuollon tulee yhdessä työnantajan kanssa entistä tarmokkaammin vaikuttaa terveellisiin elintapoihin ja kannustaa liikuntaan ja hyviin ruokatottumuksiin. Alkoholin käyttöön tulee puuttua entistä rohkeammin. Parhaassa työiässä olevilla miehillä esiintyy alkoholin suurkulutusta aivan liian paljon. On pohdittava, miksi moni duunari elää epäterveellisesti. Työpaikan hengellä, johtamiskulttuurilla, työoloilla ja työn mielekkyydellä voi olla osuutensa asiaan. Työtä tehdään vain rahan vuoksi. Tavoitteena tulee olla, että kaikilla on sellainen mielekäs työ, johon voi itse vaikuttaa, reilu pomo ja hyvät työkaverit. Ne tuovat elämään sisältöä, eikä turhautumista ole tarvetta purkaa esimerkiksi humalahakuisella viikonloppujuomisella.