Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Merenkulun osaavaa suomalaista…

Uutinen

Merenkulun osaavaa suomalaista työvoimaa ei pidä korvata halpatyövoimalla

SAK:n Ihalainen vetoaa ministeri Sasiin

Merenkulun suomalaisen työvoiman työttömyyttä ei pidä lisätä.

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasin johdolla on valmisteltu merenkulun ulkomaanliikenteen kauppa-alusluettelolain muuttamista. Vuoden alusta voimaan tulleen matkustaja-alustuen ulottaminen kaikkiin 15.4. liikenteessä olleisiin matkustaja-aluksiin on järkevää ja kannatettavaa.

Sen sijaan on käsittämätöntä, että ministeri on laista pyydetyn lausuntokierroksen jälkeen taas tyrkyttämässä maan hallituksen ratkaistavaksi esitystä, joka mahdollistaisi EU-alueen ulkopuolisen halpatyövoiman käytön myös matkustaja-aluksissa. Pahimmillaan tämä tarkoittaisi, että Suomen Merimies-Unionin 6 500:sta matkustaja-aluksilla työskentelevästä puolet voitaisiin korvata halpatyövoimalla.

Mitkään tosiseikat tai Suomen merenkulun edut eivät tue tällaista päätöstä, jolla tietoisesti lisätään osaavan työvoiman työttömyyttä. Merenkulun osapuolet ovat jo tehneet tuntuvia ratkaisuja kustannusten säästämiseksi. Viime kevään anteliaiden osingonjakoratkaisujen perusteella voisi myös päätellä, ettei matkustaja-alusten varustamoilla ole suurempaa taloudellista hätää.

Vetoankin että ministeri Sasi vetää suomalaisia merenkulkijoita työttömäksi sysäävän ja EU:n ulkopuolisen halpatyövoiman sallivan esityksensä pois. Merenkulussa olisi tärkeää päästä tällaisesta poukkoilevasta ja palkansaajien turvallisuutta kaivertavasta politiikasta tyynemmille ja yhteistyötä korostaville merivesille.

Merimiesunionin Zitting: Suomalaisvarustamoilla varaa maksaa kunnollista palkkaa