Palkansaajat valvovat työeläkelaitoksissa eläkeläisten etuja
Palkansaajille kuuluu edustus työeläkelaitosten hallinnossa ennen muuta eläketurvan rahoittajina sekä nykyisten ja tulevien työeläkeläisten edunvalvojina, muistuttavat palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava yhteisessä kannanotossaan. Työeläkevakuutusyhtiölain mukaan työeläkeyhtiöiden hallituksissa palkansaajilla on neljäsosa ja työnantajilla neljäsosa paikoista.
Järjestöt korostavat, että työeläkelaitosten päätöksenteon on oltava läpinäkyvää ja avointa. Hyvän lainsäädännön ja määräysten lisäksi työeläkealan päätösten ja toiminnan on oltava moraalisesti ja eettisesti hyväksyttäviä ja korkeatasoisia.
SAK:n, STTK:n ja Akavan kannanotto julkistettiin tänään järjestetyssä Palkansaajien Työeläkefoorumissa, joka järjestetään jatkossa vuosittain. Foorumin tavoitteena on palkansaajia edustavien työeläkeyhtiöiden jäsenten osaamisen ja yhteistyön lisääminen.
SAK:n, STTK:n ja Akavan kannanotto
Palkansaajat vahvistavat vaikuttamistaan eläkelaitoksissa
Työeläkelaitosten ainoa tehtävä on lakisääteisen työeläketurvan ja sen rahoituksen hoitaminen mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti, muistuttavat palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA. Palkansaajille kuuluu edustus työeläkelaitosten hallinnossa ennen muuta eläketurvan rahoittajina sekä nykyisten ja tulevien työeläkeläisten edunvalvojina. Työeläkevakuutusyhtiölain mukaan työeläkeyhtiöiden hallituksissa palkansaajilla on neljäsosa ja työnantajilla neljäsosa paikoista. Suurin osa muista jäsenistä valitaan asiakasyritysten edustajina.
Työeläkevarojen sijoitustuotoilla on suuri merkitys työeläketurvan taloudelliselle kestävyydelle. Sijoitusstrategian laatiminen, sijoitustoiminnon organisoiminen, ohjaaminen ja seuranta ovat työeläkeyhtiön hallituksen tärkeimpiä vastuita.
Sijoitustoiminnan ohjaaminen on merkittävä, mutta ei ainoa työeläkeyhtiön hallituksen tehtävä. SAK:n, STTK:n ja AKAVAn mielestä työeläkelaitosten laajan tehtäväalueen vuoksi myös hallitusten jäsenten työeläkejärjestelmän tuntemusta pitää lisätä.
SAK, STTK ja AKAVA korostavat, että työeläkelaitosten päätöksenteon tulee olla läpinäkyvää ja avointa. Hyvän lainsäädännön ja määräysten lisäksi työeläkealan päätösten ja toiminnan on oltava moraalisesti ja eettisesti hyväksyttäviä ja korkeatasoisia. Keskusjärjestöt pitävät perusteltuna sosiaali- ja terveysministeriön aloitteesta käynnistettyä kolmikantaista valmistelua työeläke-yhtiöiden hallintosäännösten kehittämiseksi. Tarkastelun tulee koskea kaikkia työeläkevakuuttajia.
Palkansaajien Työeläkefoorumiin kokoontui 60 työeläkeyhtiöiden ja muiden työeläkevakuuttajien hallinnossa olevaa palkansaajajärjestön edustajaa. Työeläkefoorumissa kuultiin ministeri Matti Louekosken alustus eläkeyhtiöitä koskevan lainsäädännön kehityksestä, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan alustus hyvästä hallintotavasta (Corporate Governance) ja STM:n johtajan Erkki Rajaniemen esitys kilpailun merkityksestä ja rajoittamisesta työeläkealalla.
Työeläkefoorumeissa arvioidaan työeläkelainsäädännön kehittämistarpeita, palkansaajien edunvalvontaa työeläkelaitosten hallintoelimissä sekä työeläkejärjestelmää ja sen hallintoa käsittelevää keskustelua. Työeläkefoorumien ja niiden väliaikana tapahtuvan toiminnan tavoitteena on palkansaajia edustavien jäsenten osaamisen ja yhteistyön lisääminen.
Palkansaajien Työeläkefoorumi järjestetään jatkossa vuosittain.
Lisätietoja
- Kaija Kallinen, eläke- ja työura-asioiden päällikkö, SAK, puh. 040 500 2417
- Pekka Piispanen, johtaja, yhteiskuntapolitiikan yksikkö, AKAVA, puh. 040 544 0302
- Leila Kostiainen, pääsihteeri, STTK, puh. 0400 805 417