Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työterveyshuollon painopiste s…

Uutinen

Työterveyshuollon painopiste sairauden hoidosta ennaltaehkäisyyn

Lauri Lyly

– Suomalainen malli työterveyshuollon järjestämisessä on tänä päivänä kansainvälisesti arvostettu ja eri intressiryhmien laajalti hyväksymä. Suomalaisen työterveyshuollon piirteenä kuitenkin on liika sairaanhoitopainotteisuus ennaltaehkäisyn kustannuksella, sanoi SAK:n johtaja Lauri Lyly Suomen Työterveyslääkäriyhdistyksen juhlaseminaarissa.

Uudistettu työterveyshuoltolaki korostaa ennakoivaa, oikea-aikaista ja ennalta ehkäisevää toimintaa työolosuhteiden parantamisessa. Lylyn mukaan työterveyshuollon toimintaa onkin suunnattava tehokkaammin työolosuhteiden ja työympäristön kehittämiseen ja työperäisten sairauksien ennalta ehkäisyyn. Työterveyshuollon eräs keskeisimmistä tehtävistä on työpaikkaselvitysten laatiminen yhdessä työntekijöiden edustajien ja työnantajien kanssa.

– Työntekijöiden terveydestä ja hyvinvoinnista työssä vastaa työnantaja. SAK edellyttää, että työnantajan edustajalle on säädettävä työsuojeluosaamisen pätevyysvaatimukset ja koulutuskriteerit, jotta työnantaja tuntee työsuojelu- ja työturvallisuuslainsäädännön. Ilman perusosaamista on vaikea noudattaa lakisääteisiä velvoitteita, Lyly huomautti.

Työterveyspalvelut taattava myös pätkätyöntekijöille

– SAK on kantanut erityistä huolta siitä, että kaikilla työntekijöillä on oltava samat oikeudet ja mahdollisuudet terveytensä säilyttämiseen työssä. Siksi emme voi hyväksyä sitä, että osa työntekijöistä jää työterveyshuollon ulkopuolelle. Työterveyshuollon palvelut on turvattava kaikille työntekijöille työpaikan koosta ja työsuhteen luonteesta riippumatta.

Lylyn mukaan ongelmana on usein työterveyshuollon palvelujen puuttuminen pienissä yrityksissä ja pätkätyöntekijöiltä. SAK ehdottaakin kaikille pätkätyöntekijöille rakennusalan mallin mukaista työterveyskorttia, mikä helpottaisi työnantajien lakisääteisten velvoitteiden seurantaa. Liikkuvan työn lisääntyessä työterveyshuollon viranomaisvalvonta on hankalaa ilman työntekijäkohtaista todistetta järjestetystä työterveyshuollosta.

Lisätietoja

Johtaja Lauri Lyly, puh. 050 68 293

Lisätietoa työterveyshuoltolaista