Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Matti Viialainen: Suomen jatke…

Uutinen

Matti Viialainen: Suomen jatkettava monipuolista energialinjaansa

Viialainen Matti

– Hallituksen tulee ilmasto- ja energiastrategian valmistelussa ottaa lähtökohdaksi Suomen omaksuma ja eduskunnankin vahvistama monipuolinen energiatuotanto. Asiakirjaan on kirjattava päättäjien selväksi tahdonilmaisuksi, että järkeväksi osoittautunutta linjaa jatketaan. Tämä tarkoittaa selvää viestiä energiantuottajille ja investoijille, että mitään kustannustehokasta keinoa ilmastotavoitteiden saavuttamiseen ei jatkossakaan suljeta pois. Bioenergian ja tuulivoiman ohella myös ydin- ja vesivoiman lisärakentamisen tulee tulevaisuudessakin olla mahdollista. Muutoin Suomen on käytännössä täysin mahdotonta yltää päästövähennystavoitteisiinsa vuoden 2012 jälkeenkään.

– Uusittavan strategian on perustuttava tosiasioihin. Tällä kertaa pohjana on oltava realistiset arvioit sähkönkulutuksesta ja sen kasvusta. Myöskään päästöjen määrää ja päästökaupan aiheuttamaa ylimääräistä laskua kansantaloudelle ja kotitalouksien sähkönhinnan nousua ei pidä vähätellä. Selvitysmies Mikko Karan raportti tarjoaa tässä suhteessa hyvää pohja-aineistoa strategian valmistelijoille.

Hallituksen työllisyystavoitteen saavuttaminen ja kansalaisten hyvinvoinnin turvaaminen vaatii jatkossakin lisää energiaa, joka on tuotettava mahdollisimman vähäisillä kasvihuonekaasupäästöillä. Nämä reunaehdot on otettava lähtökohdaksi sekä parhaillaan valmisteltavassa energia-ja ilmastostrategiassa että vesilain uudistamisessa.

Lisätietoja:
Apulaisjohtaja Matti Viialainen, puh. 040 760 6250

Matti Viialainen puhui Energia ja Suomen kilpailukyky -seminaarissa (Eduskunta 13.5. klo 10.00)