Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Selvitys parantaisi nuorten na…

Uutinen

Selvitys parantaisi nuorten naisten työmarkkina-asemaa

Kuva: Ville Juurikkala

Perhevapaakustannusten tasaamista koskevan selvitysmiehen raportin esitykset antavat kokonaisuutena eväitä tasa-arvon vahvistumiseen työelämässä. Isien perhevapaamahdollisuuksien parantuminen ja perhevapaakustannusten tasaaminen mies- ja naisvaltaisten alojen työnantajien kesken merkitsisi, ettei työnantajan enää olisi syytä nähdä nuoren naisen palkkaamista taloudellisena riskinä. Tämä parantaisi osaltaan naisvaltaisten alojen työllistävyyttä ja helpottaisi näiden alojen pätkätyö-ongelmaa.

Perhevapaakustannusten tasaamista koskeneen selvitystyön peruslinja on oikea: raportissa satsattaisiin lapsiperheisiin ja saatettaisiin työnantajat entistä enemmän yhteisvastuuseen perhevapaista aiheutuvista kustannuksista. Viimeaikaiset selvitykset osoittavat, että lapsiperheiden köyhyys Suomessa lisääntyy. Vanhempainrahan taso-korotus 80 prosenttiin tuloista olisi konkreettinen kädenojennus pienten lasten perheille.

Siirtyminen selkeään prosentuaaliseen korvaukseen antaisi myös perheille paremmat taloudelliset mahdollisuudet jakaa perhevapaita isän ja äidin kesken. Tällä hetkellä vanhempainrahan porrastus johtaa siihen, että perheen pienempituloisen vanhemman &#;8211 siis tavallisesti äidin – on taloudellisesti järkevää pitää koko vanhempainvapaajakso, vaikka oikeus vanhempainvapaaseen on sekä isällä että äidillä. Isien perhevapaiden käyttöä selvityksessä lisättäisiin myös tiedotuksen avulla. Mm. ehdotus neuvolan tiedottajaroolin korostamisesta on hyvä. Mahdollisuudet perhevapaiden jakamiseen ja joustavaan käyttöön tunnetaan vielä yllättävän huonosti kaikesta viime vuosien kampanjoinnista huolimatta.

Korvaustason nousu 80 prosenttiin antaisi lisäksi mahdollisuuden ulottaa palkallinen äitiysvapaajakso myös niille sopimusaloille, joilta se vielä tällä hetkellä kokonaan puuttuu. Vaikka useimmilla aloilla äitiyslomalle jäävälle maksetaan palkkaa vähintään ensimmäisiltä viikoilta, useilta naisvaltaisilta palvelualoilta tämä oikeus vielä puuttuu. Tämä usein unohdetaan kun työnantajat valittavat vanhempainvapaista aiheutuvien kustannusten kasautumista juuri naisvaltaisille palvelualoille. Palkallinen äitiysvapaajakso tulisikin ulottaa kaikille aloille viipymättä – uudistuksen kanssa ei ole syytä jäädä odottamaan vuonna 2007 käytävää seuraavaa sopimuskierrosta.

SAK pitää tärkeänä selvityksen lähtökohtaa, että työnantajat saatettaisiin nykyistä enemmän yhteisvastuuseen perhevapaista aiheutuvista kustannuksista. Tasokorotuksesta huolimatta esitys merkitsisi vain marginaalista kasvua perhevapaakustannuksiin ja samalla työnantajakohtaisen kustannustaakan tuntuvaa keventymistä.

Työnantajan kannalta ehkä taloudellisesti vielä merkittävämpi uudistus olisi esitetty korvaus sairaan lapsen hoidon ajalta. Tilapäisen hoitovapaan ajalta maksetun palkan kompensointi työnantajalle on toteutettava niin, ettei siitä aiheudu perheille hankaluuksia, esimerkiksi uusia velvoitteita lääkärintodistuksen toimittamiseen lapsen sairastuessa.

Lisätietoja

Sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Janérus, puh. 040 500 3342

Perhevapaista aiheutuvien kustannusten korvauksen kehittäminen. Selvityshenkilön raportti.
tiivistelmä
raportti pdf-muodossa