SAK:n hallitus: Työllisyyspanostusta vahvistettava budjettiriihessä
SAK:n hallituksen mielestä ylijäämäisen budjetin teko noususuhdanteessa on perusteltua. Kuntatalouden vahvistaminen 500 miljoonalla eurolla tukee hyvinvointipalvelujen järjestämistä. Myös aktiivisen työvoimapolitiikan määrärahojen nosto sekä liikennehankkeiden mittava käynnistäminen saavat SAK:n tuen. Väyläinvestointien varjolla ei saa kuitenkaan laiminlyödä teiden ja ratojen kunnossapidon rahoitusta. Näihin määrärahoihin kaavaillut leikkaukset onkin peruttava budjettiriihessä.
Myös kilpailutilanteen kiristyminen Itämerellä vaatii lisätoimenpiteitä Suomen lipun alla toimivien alusten työllisyyden varmistamiseksi. SAK:n hallituksessa ihmeteltiin maanataina, miksi merenkulun työntekijöiden ns. nettopalkkaukseen liittyvien epäkohtien korjaaminen ei etene ja se on kytketty täysin asiaan kuulumattomaan kiistaan mannermaan ja Ahvenanmaan peliyhtiö PAF:n välillä.
SAK:n mukaan kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonnan lisääminen kasvukeskuksissa on oltava valtion asuntopolitiikan päätavoitteena. Asuntojen korjausavustusten pienentäminen sotii tätä tavoitetta vastaan. Sen sijaan tarvitaan lisätoimia myös kohtuuhintaisen tonttimaan tarjonnan vauhdittamiseksi. SAK:n hallitus toivoo, että Helsingin ja Sipoon kesken saataisiin yhteinen näkemys kuntarajojen tarkistamisesta.
Työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen edistäminen edellyttää, että työelämän kehittämisohjelmien rahoitusta ei leikata.
Kunnolliset työsuhteet helpottavat työvoiman liikkuvuutta
Valtiovarainministerin aloite työmarkkinoiden ns. kohtaanto-ongelman helpottamisesta sai SAK:n hallitukselta tukea. Ongelma vaihtelee kuitenkin tuntuvasti aloittain ja sen ratkaisemiseksi tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä. Tavoitteena on oltava kokoaikaisten ja pysyvien työsuhteiden luominen, sillä harva voi luopua asunnostaan ja muuttaa perheineen vuokratyön tai määräaikaisen työsuhteen perässä toiselle paikkakunnalle.
Vuokra- ja korkotuettujen asuntojen tulorajoja on helpotettava ja varallisuusharkinta poistettava vanhan asunnon osalta, jotta tavallinen työtätekevä perhekin voi niihin hakeutua. Verotuksellisista keinoista SAK:n hallitus pitää parhaana työmatkakulujen omavastuuosuuden alentamista, sillä se tukee pienituloisten liikkumista laajemmalla työssäkäyntialueella.
SAK:n viestintä- ja lehtilinjat yhteen
SAK:n hallitus päätti yhdistää keskusjärjestön nykyiset viestintälinjan ja lehtilinjan uudeksi viestintälinjaksi. Muutos tulee voimaan syyskuun alusta. Yhdistymisen tavoitteena on tiivistää SAK:n eri viestintätoimijoiden yhteistyötä. Uuden yksikön vastuulla on koko keskusjärjestön ulkoinen ja sisäinen viestintä.
Uuden yksikön esimieheksi nimitettiin nykyinen viestintäpäällikkö Harri Järvinen. Esimiehen sijaiseksi nimitettiin tiedottaja Riitta Juntunen. Lisäksi Järvisestä tulee Palkkatyöläinen-lehden päätoimittaja. Lehden nykyinen toimitussihteeri Aino Pietarinen nimitettiin Palkkatyöläisen toimituspäälliköksi.
Muut linjojen yhdistymisestä johtuvat henkilöstö- ja muut järjestelyt valmistellaan viestintäpäällikön johdolla syksyn aikana.
Lisätietoja:
- Budjetti: yhteiskuntapoliittisen osaston apulaisjohtaja Matti Viialainen, puh. 040 760 6250 ja ekonomisti Olli Koski, puh. 050 541 9645
- Viestintä: jäsenpalveluosaston johtaja Matti Tukiainen, puh. 0400 600 099