Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Lauri Lyly: Kaikkien palkansaa…

Uutinen

Lauri Lyly: Kaikkien palkansaajien asiantuntemusta tarvitaan EU-vaaleissa

Lauri Lyly

Puheenjohtaja Lauri Lyly kehottaa SAK:laisia jäseniä äänestämään ensi sunnuntaina järjestettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa. Euroopan unionissa tehtävillä päätöksillä on suora yhteys työelämän arkeen, minkä vuoksi parlamentti tarvitsee nyt kaikkien palkansaajien asiantuntemusta.

– Euroopan parlamenttiin valittavat 13 suomalaisedustajaa vaikuttavat osaltaan siihen, miten EU:n jäsenmaissa huolehditaan esimerkiksi työntekijöiden oikeuksista ja vaikutusmahdollisuuksista, työehtojen noudattamisesta, työturvallisuudesta tai ay-liikkeen rajat ylittävistä toimintamahdollisuuksista, sanoi Lauri Lyly tänään Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n liittokokouksessa.

– Euroopan parlamenttiin valittavilla edustajilla on päätösvaltaa myös siihen, miten ilmastonmuutosta torjutaan ja talouden kriisistä päästään eteenpäin sekä miten kansainvälistä talouden sääntelyä tehdään. Kenen näkökulma painaa silloin – elinkeinoelämän vai tavallisen ihmisen? Lyly kysyi.

– Euroopan eduskuntavaalit pitää kokea yhtä tärkeäksi kuin kotimaankin eduskuntavaalit. Mennään ja viedään kaverimmekin äänestämään!

Liittokierrosten rinnalle tarvitaan uusi foorumi

PAU:n liittokokouksessa pitämässään puheessa Lauri Lyly esitti myös uudenlaista työmarkkinoiden foorumia. Lylyn ns. työmarkkinaneuvostoksi nimeämä foorumi sijoittuisi liittokierroksen ja tupo-kierroksen välimaastoon ja sen kokoonpanossa voisi olla työmarkkinajärjestöjen edustajien lisäksi myös ammattiliittojen eri sektoreiden edustus.

– Me tarvitsemme liittokierrosten rinnalle ja tukemiseksi sellaisen laajennetun pöydän, joka käsittelisi esimerkiksi ostovoimaa, työllisyyttä, osaamista, elinkeinopolitiikkaa, tuottavuutta, samapalkkaisuusasioista ja EU-lainsäädäntöhankkeita. Tämä ns. työmarkkinaneuvosto voisi ohjata ja koordinoida näiden kysymysten käsittelyä ja se toimisi myös valtioon päin työmarkkinajärjestöjen yhteisenä foorumina, Lyly hahmotteli puheessaan.