Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työsuojeluvalvonnan resurssit …

Uutinen

Työsuojeluvalvonnan resurssit turvattava

Raili Perimäki

Uuden hallituksen ohjelmassa on varmistettava työsuojeluvalvonnalle riittävät henkilöstöresurssit, rahoitus ja toimintaedellytykset. Se on SAK:n mukaan välttämätöntä, jotta työsuojeluviranomaiset pystyvät täyttämään lakisääteiset tehtävänsä.

Määrärahojen supistamisen myötä työsuojeluviranomaisten henkilöstöä on vähennetty ja aluehallinnon uudistus saattaa vaarantaa työsuojeluvalvonnan riippumattomuuden, jota kansainvälisetkin sopimukset edellyttävät.

– Työpaikoilla tarvitaan vahvaa työsuojeluosaamista ja työsuojeluvalvontaa. Uuden hallituksen pitäisi selvittää, toteutuuko työsuojeluvalvonta nyt laadukkaasti ja tehokkaasti sekä kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Sen lisäksi työterveyshuoltolain valvonta on nostettava samalle tasolle kuin muun työsuojelulainsäädännön. Tällä hetkellä mikään viranomainen ei valvo työterveyshuoltolain noudattamista, sanoo SAK:n työympäristöasiantuntija Raili Perimäki.

Työterveyshuolto on avainasemassa työkyvyttömyyden ehkäisemisessä. Työterveyshuollon tekemiä työpaikkaselvityksiä on tehostettava ja toimenpiteet on kohdennettava esimerkiksi työkyvyn ylläpitämiseen ja oikea-aikaiseen tukeen työkyvyn alentuessa. Olennaista on myös työkyvyttömyyteen johtavien kuormitustekijöiden vähentäminen ja työtapaturmien ennaltaehkäisy.

– Työkyvyttömyyseläkkeelle joudutaan useammin työntekijäammateissa kuin asiantuntija-ammateissa. Syynä ovat useimmiten tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien kohdalla ammattiryhmien välinen ero ei ole niin selvä, koska masennukseen voi liittyä muita tekijöitä kuten työttömyys, Perimäki sanoo.

Perimäen mukaan myös työtapaturmien lukumäärä on jälleen nousussa. Vuosittain työtapaturmaan joutuu yli 120 000 työntekijää. Suurin osa heistä työskentelee SAK:laisilla aloilla.

– Hyvät työpaikat, joilla työsuojeluasiat ovat kunnossa, eivät ole lisääntyneet toivottavassa määrin. Mukaan mahtuu vielä liian paljon tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä siitä, miten työntekijöiden terveys ja turvallisuusriskit ovat hallinnassa. Siksi työsuojeluvalvontaa on tehostettava, Perimäki painottaa.