Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Lakkosakkokeskustelu haittaa l…

Uutinen

Lakkosakkokeskustelu haittaa luottamuksen rakentamista työmarkkinoilla

Viime päivinä julkisuuteen heitetyt kommentit mielenilmauksista työpaikoilla ja niihin liittyvistä lakkosakoista haittaavat palkansaajien ja työnantajien toimia, joilla kehitetään työmarkkinoiden toimintatapoja. Keskustelu käynnistettiin osana presidentinvaaleja, mutta myös pääministeri Jyrki Katainen kertoo vievänsä asian hallitukseen.

– Juuri vahvistetussa raamisopimuksessa sovittiin luottamusta lisäävistä toimista työmarkkinoilla, muistuttaa SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa.

– Työmarkkinaosapuolet – palkansaajien ja työnantajien järjestöt – ovat aloittaneet yhdessä työn, jonka tavoitteena on sitouttaa osapuolet kaikilla tasoilla hyvään työmarkkinakäytäntöön sekä työelämän ja työmarkkinoiden avoimeen, ennakkoluulottomaan ja tavoitteelliseen kehittämiseen.

Elomaan mielestä on tärkeä antaa asianosaisille työrauha, koska luottamusta ei rakenneta hetkessä.

– Viime vuosien taloudellinen myllerrys, lomautukset ja irtisanomiset kannattavissakin yrityksissä ovat heikentäneet palkansaajien tulevaisuudenuskoa. Valtiovallan on nyt syytä pysyä rauhallisena, sillä etenkin yksipuoliset toimet yksityiskohdissa, kuten lakkosakoissa, vaarantavat herkästi koko uudistushankkeen, sanoo Elomaa.