Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vuorotteluvapaan vakinaistamin…

Uutinen

Vuorotteluvapaan vakinaistaminen edistää työssä jaksamista

Vuorotteluvapaan vakinaistaminen edistää työssä jaksamista

SAK pitää vuorotteluvapaata pohtineen työryhmän esitystä vuorotteluvapaan vakinaistamisesta erittäin tervetulleena. Vuorotteluvapaa edistää työssä jaksamista ja antaa toisaalta työttömille mahdollisuuden saada työkokemusta. Työryhmän esitys myös selventää lakitekstiä ja parantaa hieman sijaisten asemaa.

Työryhmä ei kuitenkaan tehnyt esitystä vuorotteluvapaan rahoittamisesta. SAK:n mielestä nykyistä rahoitusmallia ei ole tarvetta muuttaa, sillä työryhmä ei esittänyt lainsäädäntöön mitään merkittäviä muutoksia. Pelkkä vakinaistaminen ei SAK:n mielestä ole peruste rahoitusmallin muuttamiseen. Luontevinta on, että vuorotteluvapaa rahoitetaan samalla tavalla kuin työttömyyskorvaus.

Työryhmän esityksen mukaan vuorotteluvapaan käyttämiseen tarvittaisiin edelleenkin työnantajan suostumus. Työryhmä kytki myös vuorotteluvapaajärjestelmän ehdot tiiviimmin työttömyysturvaan.

SAK:n näkemyksen mukaan vuorotteluvapaasta on myös työnantajille hyötyä mm. sen takia, että vuorottelijan myötä työyhteisöön voi tulla uutta osaamista ja uusia ideoita. Sen lisäksi vuorottelu edistää tutkimusten mukaan työssä jaksamista, mikä taas osaltaan parantaa tuottavuutta.