Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Yritysten on hyvä toimia Suome…

Kauppakeskus Puuvilla Porissa.

Uutinen

Yritysten on hyvä toimia Suomessa

Jotta Suomeen saadaan lisää työpaikkoja, on yritysten saatava lisää tilauksia. SAK esittelee uudessa Suomi yritysten toimintaympäristönä -julkaisussaan näkemyksiä siitä, miten Suomen kilpailukykyä ja yritysten mahdollisuuksia työllistää voidaan parantaa.

Yritysten pitää osata luoda ja ottaa käyttöön uutta teknologiaa parantaakseen tuottavuuttaan samalla, kun ne panostavat työtekijöiden osaamiseen ja työn järkevään organisointiin. Kaikkien työntekijöiden oikeutta jatkuvaan työssäoppimiseen on edistettävä voimakkaasti, ja se on saatava osaksi yritysten perustoimintaa.

– SAK ei usko siihen, että Suomen kilpailukyky paranee työmarkkinajärjestelmän murtamisella tai työvoimakustannusten tasoa laskemalla, lisää SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Pia Björkbacka.

Suomessa on jo käytössä laajalti erilaisia työllistämistä edistäviä tukia pienille ja keskisuurille yrityksille. Suomi yritysten toimintaympäristönä -muistiossa esitellään parannusehdotuksia näistä keskeisimpiin eli palkkatukeen, työkokeiluun ja oppisopimuskoulutukseen.

Yksi Suomi yritysten toimintaympäristönä -julkaisun esittelemä oppisopimuskoulutuksen parannusehdotus on 2+1-malli. Siinä kaksi ensimmäistä vuotta opiskellaan oppilaitoksessa ja kolmas vuosi oppisopimuksella työpaikalla. Malli on joustava, ja oppisopimukseen voidaan siirtyä myös aikaisemmin.

– Tämän mallin vahvuuksia on se, että nuori saa oppilaitoksessa perusvalmiudet ammattiin ja työelämään. Lisäksi työnantajan tarvitsee sitoutua nykyisen kolmen vuoden sijaan vain vuoden pituiseen oppisopimussuhteeseen. Oppisopimukseen siirtyvä on myös pääsääntöisesti täysi-ikäinen, mikä mahdollistaa täysipainoisen työskentelyn, selventää Pia Björkbacka.

Suomi yritysten toimintaympäristönä -julkaisu käsittelee myös yritysten verohuojennuksia sekä Viron veromallia. Lisäksi tarkastelussa on yritysten kasvurahoitusjärjestelmän toimivuus, yritysrahoituksen saatavuus ja järkevä säätely. SAK esittää muistiossa myös, miten paikallista sopimista voisi lisätä.