Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työvoimaa kierrätetään lähes j…

Uutinen

Työvoimaa kierrätetään lähes joka neljännellä työpaikalla

Kuva: Ville Juurikkala

Vuosi 2002 oli SAK:laisilla työpaikoilla laajojen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen aikaa. Uutta työvoimaa on palkattu kolmelle neljästä työpaikasta (77%) ja useammalla kuin joka kolmannella työpaikalla (36 %) on lomautettu tai irtisanottu. Varsin ongelmallista tässä kehityksessä on se, että suurelta osin henkilöstön uudelleenjärjestelyt ovat perustuneet työvoiman kierrätykseen: joka neljännellä työpaikalla (24 %) on palkattu uutta työvoimaa, vaikka työpaikan vanhaa henkilöstöä on saman toimintavuoden aikana myös lomautettu tai irtisanottu. Vuonna 2001 tällaisia työpaikkoja oli 14 prosenttia. Tyypillisintä tämä työvoiman kierrätys on teollisuudessa (29 %).

Epätyypillisten työsuhteiden määrä on edelleen hiukan lisääntynyt. Tällä hetkellä muussa kuin vakinaisessa kokopäivätyössä on joka neljäs työntekijä. Pätkätyötä tehdään aiempaa enemmän teollisuudessa (15 %) ja julkisella sektorilla (27 %). Eniten epätyypillisiä työsuhteita on edelleen yksityisellä sektorilla (33 %), vaikkakin pätkätyöntekijöiden käyttö on siellä hiukan vähentynyt viime vuodesta.

Tiedot käyvät ilmi SAK:n luottamusmiestiedustelusta. Tiedusteluun vastasi marraskuussa 493 SAK:laista pääluottamusmiestä. Kyselyllä seurataan mitä SAK:laisilla työpaikoilla vuoden aikana on tapahtunut ja minkälaista kehitystä työpaikoilla on odotettavissa.

Yli puolella työpaikoista edelleen liian vähän väkeä

Luottamusmiehet raportoivat, että yli puolella työpaikoista (57 %) on koettu työvoimapulaa. Läheskään aina tehtäviin ei edes haeta uutta työvoimaa vaikka lisätyövoiman tarve on ilmeinen. Viimeisen vuoden aikana vaikeudet ovat kasvaneet teollisuudessa – samanaikaisesti tilanne on kuitenkin helpottunut julkisella sektorilla ja yksityisillä palvelualoilla.

Työnantajapuolen näkemys, jonka mukaan vaikeuksia on ensisijaisesti erityisasiantuntijoiden palkkaamisessa, ei luottamusmiesten mielestä pidä paikkaansa. Valtaosa työpaikkojen saantiin ja vähyyteen liittyvistä ongelmista on kohdistunut laaja-alaiseen yleisosaamiseen, tilapäisiin ja jopa aputyöntekijöihin.

– Valtaosa ongelmista näyttäisi liittyvän töiden organisointiin työpaikkatasolla eikä alakohtaisten koulutusmäärien täsmentämiseen valtakunnallisessa koulutuksessa, kuten työnantajat ovat alleviivanneet, toteaa SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen. – Lisäksi 1990-luvulla opittu tiukka linja, jonka mukaan työvoimaa palkataan vain silloin kun on pakko, näyttää jatkuvan.

Sopimusten soveltamisongelmia joka viidennellä työpaikalla

Paikallinen sopiminen työpaikoilla lisääntyy edelleen, samalla kun soveltamisongelmat ovat lisääntyneet. Viimeisen vuoden aikana työpaikkatason sopimuksia on tehty joka toisella työpaikalla. Noin joka kolmannella työpaikalla sovitaan paikallisesti palkoista (33 %) tai työajoista (32 %). Samanaikaisesti myös sopimusten soveltamisongelmat ovat lisääntyneet, nousua vuoden takaisesta on neljä prosenttiyksikköä – ongelmia on viimeisen vuoden aikana ollut 20 prosentilla työpaikoista.

Suomalaiset yritykset eivät ole erityisen hyvin valmistautuneet mm. uuden teknologian ja työvoiman sukupolvenvaihdoksen tuomaan työelämän muutokseen.

Varautumisesta henkilöstön kehittämiseen vuoden aikavälillä luottamusmiehet antavat arvosanaksi 6. Parhaat arvosanat annetaan yksityisillä palvelualoilla ja huonoimmat teollisuudessa.

– Tulokset viittaavat yhtäältä siihen, että henkilöstön kehittämistoiminta SAK:laisilla työpaikoilla on edelleen varsin vaatimatonta ja toisaalta siihen, että YT-lain edellyttävien suunnitelmien käyttö näyttää olevan hyvä keino nostaa kehittämistoiminnan laatua, toteaa Erkki Laukkanen.

Luottamusmiesten arviot työpaikkojen taloudellisista toimintaedellytyksistä jakaantuvat: joka neljäs (24 %) odottaa tilanteen heikkenemistä ja joka viides (18 %) paranemista. Odotukset näyttävät heikoimmilta julkisella sektorilla sekä suurilla yli 250 hengen työpaikoilla. Poikkeuksen muodostavat etenkin yksityisten palvelualojen pienet, alle 30 hengen työpaikat, joilla työskentelevät pääluottamusmiehet ennakoivat taloudellisten toimintaedellytysten selkeää paranemista.

Lisätietoja

Ekonomisti Erkki Laukkanen, puh. (09) 7721 403 tai 040 532 1777

SAK:n luottamusmieskysely. Tutkimustieto 1/2003 (pdf)