Hyppää sisältöön

Henri Turkia nostaisi liittojen edunvalvonnan kärkeen erilaisten silppu- ja pätkätöiden aiheuttamien ongelmien ratkaisun.

Uutinen

Rohkeasti mukaan

Luottamusmies avasi Henri Turkialle ammattiyhdistystoimintaa ja liiton merkitystä. Turkia liittyi liittoon ja kiinnostui ay-asioista. Nyt hän luottamusmiehenä vie viestikapulaa eteenpäin ja kertoo liittoon liittymisen merkityksestä uusille työntekijöille.

Tavallaan tyypillinen tapaus. Kun nuorelle työntekijälle kerrotaan liiton toiminnoista ja merkityksestä, niin liittoon liittyminen alkaakin tuntua luontevalta. Ennen kuin Henri Turkia vuonna 2011 tuli aluksi osa-aikatyöhön VR:lle, hän oli ollut pätkätöissä muun muassa kaupassa. Ammattiliiton toiminta ei näkynyt töissä mitenkään.

Ammattiyhdistystoiminta kiinnosti nuorta konduktööriä kuitenkin sen verran, että hän tuli mukaan ammattiosaston toimintaan. Vuodesta 2014 alkaen hän on ollut lähiliikenteen työpisteluottamusmies.

− Minua on aina kiinnostanut yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja ammattiyhdistysliike tarjoaa siihen hyvän foorumin, Henri Turkia toteaa.

Porukalla mukaan

− Minä pääsin kivasti mukaan ammattiosaston toimintaan, kun meitä tuli yhtä aikaa mukaan useita nuoria. Kannustankin tulemaan porukalla. Yhdessä on helpompi tukea toinen toistaan.

Turkia kuitenkin muistuttaa, että kannattaa aluksi pitää huoli, ettei huku hommiin. On hyvä tutustua toimintaan ja vähitellen ottaa tehtäviä. Nuorille helposti tuputetaan niitä liikaa. Tai sitten joissain osastoissa on päinvastainen tilanne, ettei nuorille malteta antaa mitään tehtäviä.

− Meillä ammattiosastossa on viime aikoina lisätty tiedotusta ja otettu käyttöön sosiaalinen media. Moni ajattelee, ettei tuo ammattiosasto voi ihan keskiajalta olla, kun kerran Facebook on aktiivisessa käytössä.

− Meillä on Facebookissa osaston suljettu keskusteluryhmä, se toimii hyvin. Jos joku kysyy jotain asiaa, niin vastaus löytyy helposti. Aina ei tarvitse odotella luottamusmiesten vastausta, kun moniin uuden jäsenen kysymyksiin osaa vastata pidempään jäsenenä ollut.

− Meille tuli uusia konduktöörejä ja heillä on tietysti paljon kysyttävää. Kun he saavat nopeasti vastaukset, niin uskaltavat kysyä toistekin. Tämä vahvistaa myönteistä kuvaa ay-liikkeestä, Henri Turkia arvioi.

Tiukempaa edunvalvontaa

Rautatieläisten liitto fuusioitui Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon JHL:ään pian Turkian töihin tulon jälkeen. Turkian mukaan moni sanoo, että ennen oli parempi, mutta Turkia arvioi ison liiton olevan vahvempi tuki, vaikka päätösvalta etääntyy.

− Näen kuitenkin, että Raideammattilaisten ääni kuuluu JHL:ssä. Ei me missään paitsiossa olla.

− Kuitenkin nämä kiky-väännöt tuntuivat monella tapaa epäoikeudenmukaisilta rautatieläisten kannalta. Olemme käyneet jo valmiiksi läpi monet yyteet ja suostuneet moniin leikkauksiin, kuten palkanalennuksiin.

− Mielestäni JHL voisi olla hieman kovempi joissain kysymyksissä. Tiukempaa edunvalvontaa, on Turkian toive liitolleen.

Aiemmin Turkia oli mukana JHL:n nuorten toiminnoissa, mutta nyt niihin ei oikein ole enää aikaa. Luottamusmieheksi valinnan jälkeen on pitänyt valita, mihin ehtii.

− Meillä liitto järjestää hyviä kursseja luottamusmiehille. Paitsi että ne ovat sisällöltään hyödyllisiä, niin tärkeitä ovat myös keskustelut kollegojen kanssa. Kurssit tarjoavat hienon mahdollisuuden verkostoitumiseen.

Turkian toiveissa on työajan lyhentäminen ansiotuloa leikkaamatta, sillä työn vähentyessä ja työttömyysprosentin noustessa työtä on yhä vähemmän tarjolla.

Turkia nostaisi liittojen edunvalvonnan kärkeen erilaisten silppu- ja pätkätöiden ongelmien ratkaisun. Epätyypilliset työt lisääntyvät ja työelämä muuttuu muutenkin nopeasti, mikä edellyttää liittojen ja edunvalvonnan uudistumista.

− Ketteryyttä kehiin, Henri Turkia toivoo.

Aino Pietarinen